
25 mars: Lägesrapport från Tiohundra om covid-19
Norrtälje sjukhus utökar antalet IVA-platser för att kunna möta ett ökat behov av vård för covid-19. Tiohundras vårdcentraler har vaccinerat omkring 95 procent av sina listade som är 80 år eller äldre. Näst i tur att erbjudas tid för vaccination är personer som är 70-79 år.
Enligt Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 11 har 100 personer i Norrtälje kommun testat positivt för covid-19. Det är en ökning jämfört med föregående vecka. Också den särskilda luftvägsmottagningen vid Norrtälje sjukhus ser en ökning av andelen positiva provsvar.
Norrtälje sjukhus och övriga verksamheter i Tiohundra arbetar i stabsläge sedan torsdagen den 18 mars. Antalet patienter i covidflödet varierar, men sjukhuset har ett ständigt inflöde av misstänkt eller konstaterat smittade.
Belastningen på intensivvården i Region Stockholm fortsätter att öka och Norrtälje sjukhus har beslutat att utöka antalet IVA-platser, från tre till fem.
– För ett år sedan skalade vi snabbt upp vår intensivvårdskapacitet under första vågen. Nu behöver vi utöka antalet IVA-platser på nytt, dels för att ta hand om våra egna patienter men också för att med kort varsel kunna bistå övriga akutsjukhus i regionen när nu allt fler patienter med covid-19 behöver intensivvård, säger Tiohundras VD Peter Graf.
– Vi har också möjlighet att använda några av vårdplatserna på sjukhusets covidavdelning för så kallad intermediärvård, det vill säga för svårt sjuka patienter som kan vårdas med syrgas i högflöde men inte behöver respirator för andningen. Det tuffa läge hela regionen befinner sig i gör att vi nu åter måste pausa planerade operationer som kan vänta, säger Peter Graf.
Läget i sjukvården
- Torsdagen den 25 mars vårdas 12 patienter i covidflödet på Norrtälje sjukhus.
- Tre patienter med covid-19 vårdas på intensivvårdsavdelningen (varav en från annat sjukhus).
- Totalt 276 patienter med covid-19 har vårdats på Norrtälje sjukhus (registrerade utskrivningar till och med 22 mars).
Sök vård om du behöver det
Den som är akut sjuk ska inte tveka att söka vård. Börja alltid med att kontakta 1177, eller ring 112 om det är livshotande. Utgå från att ditt inbokade vårdbesök blir av om du inte hör något annat. Mottagningarna har vidtagit flera åtgärder för att göra ditt besök säkert. Du rekommenderas att bära munskydd vid ditt besök.
Följ de fem grundläggande råden!
- Stanna hemma om någon i hushållet har symtom på sjukdom och beställ provtagning om symtom varat mer än 24 timmar.
- Undvik trängsel och håll avstånd – 2 meter gäller både ute och inne.
- Minimera kontakter med personer utanför det egna hushållet.
- Tvätta och sprita händerna ofta och noga.
- Alla som kan ska arbeta hemifrån.
Vaccination mot covid-19
Personer som är 80 år eller äldre
Du som är 80 år eller äldre kontaktas av den vårdcentral där du är listad för att få en tid för vaccination. Den här veckan har Tiohundras vårdcentraler vaccinerat ca 1 450 personer som är 80 år eller äldre med dos 1. Omkring 200 personer som är 80 år eller äldre har även fått dos 2. Nu har omkring 95 procent av våra listade i åldersgruppen vaccinerats.
Personer som är 70-79 år
Snart kommer du som är 70-79 år att få ett informationsbrev från Region Stockholm med ett erbjudande om vaccination. Vi kommer att börja med personer som är 75-79 år.
Du kommer att kunna boka tid för vaccination genom att ringa ett särskilt telefonnummer som står i informationsbrevet. Numret är gemensamt för alla Tiohundras vårdcentraler. Närstående kan också hjälpa till att boka tiden via telefon. Bokning kommer även att kunna ske digitalt på 1177.se.
Telefonbokningen öppnar tisdagen den 6 april. Vaccinationstakten avgörs av hur mycket vaccin som levereras till vårdcentralerna. Det går inte att kontakta vårdcentralen för att boka tid.
Personer som är 65-69 år
Ett informationsbrev från Region Stockholm skickas till dig som är 65-69 år, så snart det är dags att starta vaccinationen för denna grupp.
Du kommer att kunna boka tid genom att ringa ett särskilt telefonnummer som står i informationsbrevet. Numret är gemensamt för alla Tiohundras vårdcentraler. Närstående kan också hjälpa till att boka tiden via telefon. Bokning kommer även att kunna ske digitalt på 1177.se.
Det går inte att kontakta vårdcentralen för att boka tid.
Personer med hemsjukvård, hemtjänst med omsorgsinsatser, personlig assistans och boende på LSS
De allra flesta i denna grupp har fått en eller två doser vaccin.
Personer på äldreboende
Vaccinationen av de boende på Tiohundras äldreboenden är genomförd.
Mer information om vaccinationen mot covid-19
Läget i Tiohundras övriga verksamheter
Tiohundras äldreboenden, LSS-boenden, samt socialpsykiatrins boenden är fria från smitta. Hemtjänsten rapporterar en misstänkt smittad kund.