Hoppa till huvudinnehåll

8 april: Lägesrapport från Tiohundra om covid-19

Behovet av sjukhusvård för covid-19 är fortsatt stort i hela regionen, och smittspridningen fortsätter att öka. Norrtälje sjukhus och Tiohundra övergår därför till förstärkningsläge. Bokningen för vaccination mot covid-19 vid Tiohundras vårdcentraler är nu öppen för alla som är 70 år eller äldre.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 13 har 147 personer i Norrtälje kommun testat positivt för covid-19. Det är en tydlig ökning jämfört med föregående vecka.

Norrtälje sjukhus och övriga verksamheter i Tiohundra övergår till förstärkningsläge från och med torsdagen den 8 april.

– Vi ser ett ökat behov av sjukhusvård både för covid-19 och andra akuta åkommor. Antalet smittade fortsätter dessvärre också att öka. I Norrtälje har vi den senaste tiden haft ett bättre läge än i regionen som helhet, men vi ser nu att smittspridningen ökar även här, samtidigt som det är hög beläggning på våra vårdavdelningar. Belastningen är fortsatt hög inom intensivvården i hela Region Stockholm, och Norrtälje sjukhus har sedan en vecka tillbaka mer än fördubblat IVA-kapaciteten för att kunna avlasta övriga sjukhus i regionen, säger Tiohundras VD Peter Graf.

Läget i sjukvården

  • Torsdagen den 8 april vårdas 16 patienter i covidflödet på Norrtälje sjukhus.
  • Sex patienter med covid-19 vårdas på intensivvårdsavdelningen (varav fyra från andra sjukhus).
  • Totalt 288 patienter med covid-19 har vårdats på Norrtälje sjukhus (registrerade utskrivningar till och med 5 april).

Följ de fem grundläggande råden!

  1. Stanna hemma om någon i hushållet har symtom på sjukdom och beställ provtagning om symtom varat mer än 24 timmar.
  2. Undvik trängsel och håll avstånd – 2 meter gäller både ute och inne.
  3. Minimera kontakter med personer utanför det egna hushållet.
  4. Tvätta och sprita händerna ofta och noga.
  5. Alla som kan ska arbeta hemifrån.

– Det är glädjande att vi har god vaccinationskapacitet hos våra vårdcentraler och nu kan boka in alla som är 70 år eller äldre för sin första dos vaccin. En större andel vaccinerade kommer successivt att minska belastningen på vården. Nu gäller det att vi alla hjälps åt så att sjukvården klarar de kritiska veckor vi har framför oss. För att bromsa smittspridningen gäller det fortfarande att vi alla måste följa de grundläggande råden, säger Peter Graf.

Sök vård om du behöver det

Den som är akut sjuk ska inte tveka att söka vård. Börja alltid med att kontakta 1177, eller ring 112 om det är livshotande. Utgå från att ditt inbokade vårdbesök blir av om du inte hör något annat. Mottagningarna har vidtagit flera åtgärder för att göra ditt besök säkert. Du rekommenderas att bära munskydd vid ditt besök.

Vaccination mot covid-19

Personer som är 70 år eller äldre

Du som är född 1951 eller tidigare kan boka tid för vaccination genom att ringa ett särskilt telefonnummer. Numret är gemensamt för alla Tiohundras vårdcentraler. Närstående kan också hjälpa till att boka tiden via telefon.

Bokningen är öppen vardagar kl 8.15 – 12.00 och 13.00 – 16.00. Tel: 0176 – 328 200

Bokning kan även göras digitalt på 1177.se

Personer som är 65-69 år

Ett informationsbrev från Region Stockholm skickas till dig som är 65-69 år, så snart det är dags att starta vaccinationen för denna grupp.

Du kommer att kunna boka tid för vaccination genom att ringa vårt särskilda bokningsnummer, som är gemensamt för alla Tiohundras vårdcentraler. Närstående kan också hjälpa till att boka tiden via telefon. Bokning kommer även att kunna ske digitalt på 1177.se.

Det går inte att kontakta vårdcentralen direkt för att boka tid.

Personer med hemsjukvård, hemtjänst med omsorgsinsatser, personlig assistans och boende på LSS

De allra flesta i denna grupp har fått en eller två doser vaccin.

Personer på äldreboende

Vaccinationen av de boende på Tiohundras äldreboenden är genomförd.

Mer information om vaccinationen mot covid-19                         

Läget i Tiohundras övriga verksamheter

Tiohundras äldreboenden, hemtjänst, LSS-boenden, samt socialpsykiatrins boenden är fria från smitta.

Senast uppdaterad
2021-06-21