Hoppa till huvudinnehåll
Sommardag vid hamnen i Norrtälje. I förgrunden den vita ångbåten S/S Norrtelje, i bakgrunden höghusen i hamnen. Blå himmel, glitter i vattnet.

Digital pressträff om coronaläget

Norrtälje kommun, KSON och Tiohundra höll en digital pressträff om coronaläget torsdagen den 2 september. Här kan du se pressträffen i efterhand.

På pressträffen medverkade chefläkare Susanne Bergenbrant Glas, kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M), KSON:s förbundsdirektör Maria Johansson och barn- och utbildningskontorets förvaltningsdirektör Jenny Nordström.

Här följer en kort sammanfattning av de viktigaste budskapen från chefläkare Susanne Bergenbrant Glas vid pressträffen:

Den 15 augusti vårdades 44 personer för covid-19 på vanlig vårdavdelning vid akutsjukhusen i Region Stockholm. Ytterligare 8-10 personer behövde intensivvård. I dag (2/9) vårdas 74 patienter på vårdavdelning och 13 på IVA.

– Det är tråkiga siffror men vi vet att man inte kommer till sjukhus förrän man haft covid-19 i omkring en vecka, tio dagar. Så det här speglar hur smittläget såg ut för tio dagar sedan i regionen.

– De som behöver sjukhusvård för covid-19 är antingen ovaccinerade eller har riskfaktorer. Just den gruppen kan nu få en tredje spruta vaccin, har Folkhälsomyndigheten meddelat, vilket jag välkomnar. På IVA vårdas i stort sett bara ovaccinerade. På Norrtälje sjukhus har vi i dag (2/9) fem personer i covidflödet.

– Vi vet att deltavarianten nu dominerar totalt. Den är mer smittsam, och även vaccinerade kan smitta.

  • Det gäller fortfarande att hålla avstånd: kan vi inte hålla avstånd så ta fram munskyddet.
  • Tvätta händerna!
  • Inga kramar och pussar.
  • Stanna hemma om du är det minsta sjuk, och:
  • Testa dig! Kom ihåg att du även kan boka testning i Alltid öppet.

– Jag hoppas vi får så många som möjligt vaccinerade den närmaste tiden – det är vad som krävs för att vi ska komma ur det här. Fortsätt ta hand om er och håll avstånd en liten tid till och vaccinera er, ni som får och kan.

Se sändningen i Teams i efterhand​

Senast uppdaterad
2021-09-06