Hoppa till huvudinnehåll
Starten har gått för Tiohundraloppet. Ett stort antal löpare springer iväg över gräset.

En helkväll i hälsans tecken

Startskottet för Tiohundraloppet 2019 blev säkert början på en ny tradition. Loppet blev en riktig succé, med 175 anmälda som sprang och gick genom Norrtälje, till Societetsparken där intressanta föreläsningar och utställningar väntade.

Det var täta led på startlinjen bakom Norrtälje sjukhus när vaktmästare Kent Eklund tutade i hornet och släppte iväg löparna på den fyra kilometer långa banan, som slingrade sig utmed Norrtäljeån till målet vid scenen i Societetsparken.

Strax därefter var det dags för ännu fler gående motionärer att ge sig av på den kortare slingan mot samma mål. Flertalet var medarbetare, men många Norrtäljebor utan koppling till Tiohundra hade också hört eller läst om loppet i lokaltidningarna och anmält sig.

Stort ideellt engagemang

I strålande septembersol blev till slut Sarah Lindbergs och Mats Hallbergs idé verklighet, efter många timmars ideellt slit från både ortopedklinikens chefsduo och många andra engagerade medarbetare från olika verksamheter.

Vid målet i Societetsparken väntade VD Peter Graf, redo att ta emot deltagarna. Först i mål var en grupp promenerande motionärer, innan löparnas strid om pallplatserna skulle avgöras.

Klar segrare i damklassen efter ett imponerande lopp från start till mål blev Elina Engholm, inköp och kundservice, som vann före Emilia Törnqvist och Sandra Kokk.

I herrklassen blev det en ren Tiohundrauppgörelse mellan Niclas Gerdsling, måltidsenheten, och Magnus Norberg, IT-enheten. När duon passerade målet för att ge sig ut på den avslutande slingan förbi Havspiren hade Magnus Norberg ett litet försprång, som han behöll in i mål, ivrigt påhejad av familjen och besökarna i parken.

Motionsloppet som växte

Det som började som en tanke om ett motionslopp arrangerat av Norrtälje sjukhus och primärvården växte och blev till en helkväll i hälsans tecken. Efter målgång kunde deltagarna och andra intresserade till exempel titta på höft- och knäproteser, kolla blodtrycket och testa HLR, innan det var dags att bänka sig vid scenen och lyssna på intressanta föreläsningar.

Mats Hallberg och Sarah Lindberg inledde själva – kunniga inte bara inom ortopedi utan också på området idrottsskador efter mångårig erfarenhet från fotbollens värld.

På scenen hade de också flera kollegor som delade med sig av sin kunskap: ST-läkarna Per-Anton Svensson, Peter Arvidsson samt Henrik Lambert, som berättade om vikten av regelbunden träning, och överläkare Sune Forsberg som varnade för riskerna med energidrycker och kosttillskott, om de används på fel sätt. Gå inte och köp kosttillskott utan att verkligen ha koll på vad du gör, var hans uppmaning.

Därefter väntade prisutdelning, innan vice VD Efva Lagerstedt avslutade med att tacka initativtagarna från sjukhus och primärvård för ett mycket väl genomfört arrangemang – helt i linje med Tiohundras fokus på hälsa och sunda vanor, som bevisligen förlänger livet. Ett särskilt tack också till funktionsstöd och service, som ställde in sin planerade kvällsaktivitet och istället sålde fika till besökarna i parken.

Senast uppdaterad
2019-09-13