Hoppa till huvudinnehåll
Tre distrikssjuksköterskor står på rad med munskydd och visir.

En merpart av patienterna över 80 år är nu vaccinerade

Tiohundras vårdcentraler har nu vaccinerat omkring 95 procent av sina listade patienter som är 80 år eller äldre. På Väddö vårdcentral, där många ingår i den aktuella gruppen, har tempot varit högt den senaste veckan. "Vi får väldigt mycket positiv feedback från patienterna" berättar enhetschef Carola Wallin-Rönning.

​De senaste två veckorna har Tiohundras vårdcentraler arbetat på högtryck för att vaccinera så många som möjligt av de listade patienterna över 80 år. Vårdcentralerna har själva tagit kontakt med berörda personer för att boka tider. Takten på vaccinationen styrs av vaccinationstillgången, men 95 procent av de listade patienterna över 80 år är nu vaccinerade.

– Det har fungerat fantastiskt bra. Vi använder alla resurser vi kan, och har dessutom timanställda på plats för att vaccinera, säger Anneli Utas, verksamhetschef för primärvården.

– Hanteringen av vaccinet kräver en hel del flexibilitet av personalen. Allt ska flyta på och ske på ett säkert sätt. De gör ett otroligt bra jobb på vårdcentralerna.

Många glada patienter

På Väddö vårdcentral har man många listade patienter i åldersgruppen 80 år och äldre, och veckan har varit intensiv. På vårdcentralen har man skapat ett flöde där de personer som ska vaccineras går in från ena sidan på byggnaden och ut på andra sidan. Innan de lämnar vårdcentralen ska de som har vaccinerats sitta kvar i en kvart för observation. Stolar har placerats med ordentligt avstånd och alla patienter får munskydd när de kommer.

– Visst är det mycket planering kring vaccinationen, men det fungerar bra. Vi får väldigt mycket positiv feedback från patienterna, säger Carola-Wallin Rönning, enhetschef och distrikssköterska, som även hon rycker in och vaccinerar.

– Många är så glada över att bli vaccinerade. Det här är det viktigaste vi kan göra just nu.

Snart dags för nästa åldersgrupp

Parallellt har vaccinationen av gruppen som har hemsjukvård, hemtjänst med omsorgsinsatser, personlig assistans och boende på LSS-boende fortlöpt, och där har nästan samtliga som tackat ja till vaccin nu fått minst dos 1. Näst i tur att erbjudas tid för vaccination är personer som är 70-79 år.​ Ett brev med erbjudande kommer att skickas från Region Stockholm. Personer som är 75-79 år kommer att vaccineras först på Tiohundras vårdcentraler. 
Vaccinationen sker i enlighet med Folkhälsomyndighetens och regionens direktiv.

Mer information om vaccinationen mot covid-19.​

Senast uppdaterad
2021-03-26