Hoppa till huvudinnehåll
Undersköterska med visir samtalar med kvinnlig patient på Bergshamra vårdcentral.

Enkelt för patienten med tum-EKG

Patienter med misstänkta hjärtrytmrubbningar kan nu mäta sitt EKG med tummarna på en dosa hemma. Metoden ger kortare väntetid och bättre resultat. Dessutom hämtas utrustningen direkt på vårdcentralen - vilket gör att patienten kan slippa lång resväg.

Med ett tum-EKG mäter patienten själv två gånger om dagen, samt vid symtom, under tre veckors tid. Mätningen sker genom att patienten placerar tummarna på dosans elektroder. Resultaten lagras i en databas hos mottagningen för klinisk fysiologi på Norrtälje sjukhus, som analyserar datan. Håkan Sjöstrand, som är klinikchef på klinisk fysiologi, ser en rad fördelar med undersökningsmetoden:

– Det är enkel och effektiv metod för att upptäcka hjärtrytmrubbningar, som förmaksflimmer. För patienten är det enkelt att förstå och utföra mätningen, och för oss är resultatet förhållandevis lätt att tolka. Han fortsätter:

– Det spar också mycket tid för patienten, då man får med sig sitt tum-EKG direkt från vårdcentralen och kommer igång snabbare med undersökningen.

Alternativet vid den här typen av symtom är långtids-EKG, som sitter fast på kroppen under hela mätperioden. Något som kan vara lite besvärligt till exempel när patienten ska duscha. Dessutom måste den utrustningen hämtas ut på mottagningen på Norrtälje sjukhus, vilket kan innebära en lång resväg för patienter som bor längre från Norrtälje. 

Tar inte lång tid

Ingalill Göransson hade sin första genomgång av tum-EKG tillsammans med undersköterskan Valona Brina på Bergshamra vårdcentral för några veckor sedan. I dag är hon klar och lämnar tillbaka dosan.

– Det har fungerat bra! Känns bekvämt att kunna göra det hemma i lugn och ro. Det tar inte lång tid, jag sätter tummarna på apparaten i 30 sekunder morgon och kväll och om jag får känningar däremellan, säger Ingalill Göransson. 

Enkel och effektiv testning

Metoden började testas under våren och de flesta patienter som har deltagit i testet har mätts med både långtids-EKG och med tum-EKG. Detta för att kunna hitta skillnader i resultaten. Testningen med tum-EKG visade sig vara något mer effektiv och i ett par fall upptäcktes hjärtrytmrubbningar som inte registrerades med långtids-EKG. Det ligger i linje med vad man redan tidigare vet om metoderna, menar Håkan Sjöstrand.

På vårdcentralen i Bergshamra är man nöjda med metoden.

– Det är roligt att vi med teknikens hjälp kan erbjuda förstklassig vård oavsett var du bor i kommunen, säger Monica Åkerlind, som är enhetschef på Bergshamra vårdcentral.

Senast uppdaterad
2020-10-12