Hoppa till huvudinnehåll
Angelica Nilsson och Julia Blomström. Två kvinnor i sjukvårdskläder och munskydd i en sjukhuskorridor.

”Jag har blivit mer medveten om vad som är viktigt i livet”

Över 300 patienter har vårdats för covid-19 på Norrtälje sjukhus. Undersköterskan Angelica Nilsson och sjuksköterskan Julia Blomström har träffat många av dem i sitt arbete på avdelning 4. Året som gått kommer de att bära med sig resten av livet.

För ett år sedan var allt nytt, ovisst – och skrämmande. Ett oförutsägbart virus tycktes härja fritt i patienterna, vars tillstånd plötsligt kunde förvärras och kräva intensivvård. Nu, när pandemins tredje våg förhoppningsvis nått sin kulmen, domineras avdelning 4 fortfarande av covidpatienter.

– Det som var helt nytt för oss för oss då har nu blivit vardag. Nu vet vi mer, vilka varningssignaler vi ska titta efter och hur vi ska symtomlindra. Samtidigt har man sett en del och kan känna, när en patient blir dålig – nej, inte igen. Det kan gå så snabbt. Det är man nog lite märkt av, säger Julia Blomström.

 

Stärkt sammanhållning

Redan när vi sågs för ett år sedan lyfte Julia och hennes kollegor fram sammanhållningen på avdelningen. Den har stärkts ytterligare under de pandemivågor som medarbetarna på fyran tagit sig igenom.

– Det har varit ett långt år men vi har gott stöd i varandra och våra chefer. Det har vi. Personal har också kommit från andra enheter för att hjälpa till, det har fungerat jättebra.

Det värsta har varit känslan av maktlöshet, tycker Julia och Angelica.

– Vi kan inte bota en patient som kommer in med covid, men vi kan symtomlindra och försöka förhindra komplikationer. Att vårda en patient med andnöd kan vara bland det mest fruktansvärda man kan göra. På så vis har det varit hemskt, säger Julia Blomström.

”Det blev många flaggor”

Men ljusglimtarna finns förstås där. Under första vågen satte personalen upp flaggor i matsalen, en för varje patient som skrevs ut och kunde åka hem.

– Det är fint att kunna vara med när en patient som varit på IVA får åka på rehab eller kan åka hem. Eller när någon som legat länge hos oss äntligen blir bättre och kan skrivas ut. Och det blev många flaggor, säger Julia Blomström.

Det gäller att hitta ett sätt att klara av pass efter pass i skyddsutrustning, med svårt sjuka patienter i varje sal.

– Man får ha lite svart humor för att distansera sig. Det betyder inte att man inte bryr sig, det betyder bara att man hittar ett sätt att förhålla sig till situationen, säger Julia Blomström.

– I början kändes som att allt var så nytt, vad kommer hända? Vi ventilerade allt hela tiden. De som tyckte det var jättejobbigt fångades upp av dem som inte tyckte det var lika svårt. Nu känns det mer normaliserat. Det låter hemskt, men man reagerar inte på samma sätt, säger Angelica Nilsson.

”Samma kämpaglöd, men inte samma ork”

Förra våren var ovisshetens tid, sedan kom en lugnare sommar följd av en andra våg under senhösten.

– När första vågen trappats av trodde man att vi gick mot ljusare tider. Så slog nästa våg till. Vi har nog fortfarande samma kämpaglöd, men inte samma ork, säger Angelica Nilsson.

Även om det också de här vårmånaderna varit ett ständigt inflöde av nya patienter med konstaterad eller misstänkt covid-19, känns det annorlunda nu, tycker Julia Blomström. Kanske lite mer hoppfullt.

– I höstas tyckte jag det var som värst. Då var det riktigt tufft här tidvis. Nu har vi ändå en vaccination som är igång och kan se någon slags ljus i tunneln. Jag vill tänka att det finns ett slut, att vi kommer att få ett normalläge igen. Annars blir det jobbigt. Man hoppas i alla fall.

”Varit med om så mycket det här året”

Erfarenheterna och intrycken från arbetet under pandemin har satt sina spår.

– Vi har sett och varit med om så mycket under det här året. Jag har blivit mer medveten om vad som är viktigt i livet och blivit mer tacksam för det lilla. Att ta vara på livet.

Budskapet till dig och mig som inte ägnar våra dagar åt att, iklädda full skyddsutrustning, vårda svårt sjuka patienter med andnöd blir detsamma som vi hört så många gånger, men som behöver upprepas ännu en tid.

– Håll ut. Vi är alla trötta på det här. Vi tycker inte synd om oss själva, utan om patienterna som råkar ut för det här. Det är ett fruktansvärt virus. Men nu är vi nära.

Vården av covidpatienter på Norrtälje sjukhus

  • Sedan pandemins början har 312 patienter som vårdats för covid-19 skrivits ut från Norrtälje sjukhus (till och med den 26 april).
  • Fredagen den 30 april vårdas 13 patienter i covidflödet på Norrtälje sjukhus, varav fyra på intensivvårdsavdelningen.
  • För ett år sedan vårdades 26 patienter i covidflödet.
  • För att frigöra vårdplatser har också sjukhusets mobila team ständigt mellan 20 och 30 patienter inskrivna.

Senast uppdaterad
2021-05-04