Hoppa till huvudinnehåll
​Fysioterapeuterna Diana Gutierrez Longa och Alexandra Wallbring

Långvarig rehabilitering väntar för covidpatienter

Fysioterapeut Diana Gutierrez Longa har jobbat med intensivvård i tio år. Aldrig har hon mött så många svårt sjuka patienter som den här våren. För många blir vägen tillbaka lång.

– Det är inte bara äldre som drabbas. Vi har tagit hand om yngre patienter också, som har en lång väg tillbaka efter att de vårdats i respirator. Sitta, äta, svälja – allt måste de träna upp, berättar Diana Gutierrez Longa, fysioterapeut på intensivvårdsavdelningen på Norrtälje sjukhus.

”Orkar inte hålla upp huvudet”

I samband med pressträffen den 18 juni på Norrtälje sjukhus om coronaläget i Tiohundra berättade hon och kollegan Alexandra Wallbring om sitt arbete med rehabilitering av de covid-19-patienter som vårdats på Norrtälje sjukhus under våren.

– Det här liknar ingen annan sjukdom. Den sätter sig på lungorna, men är inte alls som en vanlig lunginflammation. Många blir mycket påverkade. Jag har träffat patienter som inte ens orkat hålla upp huvudet, säger Diana Gutierrez Longa.

Kan drabbas av hjärntrötthet

Redan under respiratorvården påbörjas mobiliseringsträningen, för att hålla kroppen igång så gott det går under den ofta mycket långa vårdtiden på IVA.

De flesta klarar intensivvården och kan så småningom flytta till en vanlig vårdavdelning. Där fortsätter rehabiliteringen, men det är långt ifrån helt återställda patienter som så småningom kan skrivas ut och återvända hem.

– Det krävs långvarig träning för att bli helt frisk. Vi ser också att många blir förvirrade och drabbas av hjärntrötthet som kan sitta i länge, säger Alexandra Wallbring.

Mobilt covid-team frigör vårdplatser

Hon har de senaste veckorna jobbat i sjukhusets nystartade covid-team, som gör hembesök och hjälper patienter att komma igång med självmonitorering. Den gör att de kan vistas hemma, ofta med hjälp av en mobil syrgasapparat, och rapportera hälsostatus digitalt till sjukhuset via en surfplatta.

Det nya arbetssättet frigör värdefulla vårdplatser på sjukhuset, samtidigt som patienten får möjlighet till ökad livskvalitet i hemmet.

– Utöver dessa patienter tror vi också att många som varit sjuka, men inte blivit inlagda på sjukhus, kommer att behöva hjälp med rehabilitering för att återfå sina förmågor. Vårt arbete har just börjat, det här kommer vi att få hålla på med länge, säger Alexandra Wallbring.

Fakta från rehab öppenvård till dig som varit sjuk i covid-19
  • Det är normalt att känna sig trött, muskelsvag och orkeslös efter en längre tids sjukdom.
  • Tänk på att vara uppe och röra dig så mycket som möjligt. Kanske behöver du ett gånghjälpmedel till att börja med.
  • Fysioterapeuten kan hjälpa dig att komma igång med träning på rätt nivå. Tillsammans gör ni en plan för din rehabilitering.
  • Du kan också få hjälp av dietist, arbetsterapeut och vid behov logoped, om sjukdomen orsakat sväljnings- eller talproblem.
  • Rehab öppenvård nås på tel 0176-326 444, telefontid vardagar kl 8-12. Välkommen att höra av dig!
  • Kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning om du plötsligt blir mycket sämre eller får andningsbesvär även när du vilar.

Rehab öppenvård

Så söker du vård i sommar

Senast uppdaterad
2020-06-22