Hoppa till huvudinnehåll
Ljusmanifestation där människor står på rad med ljus i händerna

Evenemang mot självmord drog fullsatt hus 

200 personer samlades i Folkets hus i Norrtälje då evenemanget Låt Himlen Vänta gick av stapeln i tisdags kväll. Verksamhetsområdet BUFPH inom Tiohundra ordnade en öppen föreläsning för att sätta fokus på den viktiga internationella suicidpreventiva dagen. 

​Kvällen inleddes av Sophie Lindberg, verksamhetschef i BUFPH, barn, ungdom, familj, psykiatri och habilitering, som bland annat berättade om att 1 547 personer tog sitt liv i Sverige 2018. Två tredjedelar av de som begår självmord är män. Medarbetare från specialistmottagningen för psykiatri och beroende: Charlotta Munck, överläkare, medicinskt ledningsansvarig och tf enhetschef och Catharina Terelius specialistsjuksköterska inom psykiatri och beroende, pratade sedan om riskfaktorer för självmord.

– Självmord är något vi alla måste arbeta med tillsammans. 25 procent av alla som tar sitt liv har kontakt med specialistpsykiatrin men betydligt fler har varit i kontakt med annan hälso- och sjukvård, säger Sophie Lindberg. 

Överlevare berättade

Även en person som överlevt självmordsförsök berättade sin historia för en berörd publik. Hon berättade om hur ingen av kollegorna kunde se att hon mådde dåligt och hur hon höll fasaden uppe utåt. Psykisk ohälsa kan drabba vem som helst, det är inte en viss kategori eller målgrupp som kommer att försöka ta sitt liv, det kan vara vem som helst.

–  Om jag kan rädda en enda från att försöka avsluta sitt liv så kommer min resa inte vara förgäves, sa hon.

Minimera stigma

Inbjudna var även SPES, riksförbundet för Suicidprevention och Efterlevandes stöd. Lokalföreningen i Norrtälje var på plats och berättade om sitt arbete. Tre personer berättade om egna upplevelser som nära anhöriga till närstående som suiciderat och hur det har påverkat dem. De beskrev hur omgivningen haft svårt att hantera deras sorg och att det blev tystnad i stället, och lyfte vikten av att minimera stigma och tabu kring självmord, och att vi måste fråga hur människor i vår omgivning mår för att förhindra självmord. 

Ljus och musik

Ninna Birkoff,  kyrkoherde i Malsta-Norrtälje församling  och Eva Romar-Heimdahl,  präst i Svenska kyrkan delade ut 16 stearinljus som hade en ljusmanschett i form av ett hjärta och som symboliserade alla som under 2018 avslutat sitt liv (varje ljus symboliserade 100 liv). Ninna läste en dikt och sedan hölls en tyst minut.

Musikern Ester Årman Wallmyr framförde sedan Marie Fredrikssons låt "Tro" innan kvällen avslutades med en ljusmanifestation utomhus.

Senast uppdaterad
2019-09-13