Hoppa till huvudinnehåll
Händer i uv-ljus

Lysande händer är rena händer

Hur rena är händerna – egentligen? Det fick medarbetare på Norrtälje sjukhus veta när hygienläkare Mall Kriisa var på besök med sin UV-box på handhygienens dag.

God handhygien är en av de viktigaste faktorerna för en patientsäker vård- och omsorg. För att uppmärksamma detta har världshälsoorganisationen (WHO) utlyst den 5 maj till internationella handhygiens dag.

Mycket har hänt på området under årens lopp, konstaterar hygienläkare Mall Kriisa. Förr var det framför allt vanlig handtvätt som rekommenderades i sjukvården. Nu har den kompletterats med den återfuktande handspriten, inte minst för att den är mer skonsam mot huden.

– Vården är ett våtarbete, och vi bör uppmärksamma överkänslighet och handeksem bland vårdpersonal. Bland befolkningen i allmänhet har upp till var tionde person handeksem. Bland vårdpersonal är det två till tre gånger vanligare, berättar Mall Kriisa.

Vårdmedarbetare

”Det ser ut som att du har frost på händerna”

Den handdesinfektion hon hade med sig till Norrtälje sjukhus på torsdagen var kompletterad med ett fluorescerande medel. När de spritade händerna stoppas in i boxen med uv-ljus blir det tydligt var spriten rengjort händerna, och vilka ställen som missats. Ett enkelt och tydligt sätt att se hur väl man lyckats med sin handhygien.

– Det ser ut som att du har frost på händerna. Och där det inte är frost, där har du misslyckats, förklarar Mall Kriisa för sjuksköterskan Klara Nyberg Dahlbäck.

Jodå, den violetta frosten dominerar stort i uv-lampans sken, med undantag för ett par fläckar på händernas ovansida – ett vanligt resultat. Handflatorna är välspritade, konstaterar hygienläkaren.

– Du har varit ganska duktig.

Kollegorna på tur får liknande omdömen, innan det är dags för Mall Kriisa att packa ihop sin box och förflytta sig till nästa avdelning på sjukhuset.

Se när Klara Nyberg Dahlbäck provar UV-boxen:

Du tvättar väl händerna?

En god handhygien kan minska risken för att sprida smitta mellan personer. Bakterier och virus kan överföras till händerna efter kontakt med förorenade ytor som exempelvis handfat, handtag och disk-och arbetsbänkar etc. Om man sedan kliar sig i ögat eller stoppar fingret i munnen kan bakterierna eller viruset orsaka sjukdom.

En bra regel är att tvätta händerna före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Genom att tvätta händerna med tvål och vatten kan risken för smitta minskas. I de sammanhang där möjlighet till handtvätt är begränsad kan handsprit (eller motsvarande handdesinfektionsmedel) vara ett alternativ.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så tvättar du händerna – information från Folkhälsomyndigheten

Så tvättar du händerna – 1177.se

Senast uppdaterad
2022-05-05