Hoppa till huvudinnehåll
Handskbeklädd hand trycker kompress mot överarm.

Nu startar Tiohundra vaccinationen mot covid-19

Måndagen den 11 januari startar vaccinationen mot covid-19 på Tiohundras äldreboenden. Planering pågår för den fortsatta vaccinationen, men i nuläget går det inte att boka tid eller få mer information via våra vårdcentraler, dit många ringer. Mer information om vaccinationen finns på 1177.se.

På måndag drar vaccinationen igång på Tiohundras äldreboenden. Enligt planen är Ängsgården i Norrtälje först ut.

– Vi är väldigt glada att komma igång. Vi har beställt 274 doser vaccin. Om de levereras enligt plan räknar vi med att merparten av de boende som vill ha vaccin ska ha fått första dosen under vecka 2, säger verksamhetschef Ulrika Karlsson.

En majoritet har tackat ja

Det är frivilligt att vaccinera sig. Men en majoritet av de boende har tackat ja till vaccin, berättar Ulrika Karlsson.

– Vi har varit i kontakt med både de som bor hos oss och deras anhöriga för att informera och få samtycke. Vi har också samlat in hälsodeklarationer från alla som ska vaccineras.

Vaccinationen genomförs av sjuksköterskor på plats på boendena. Vaccinet består av två doser som ska tas med cirka tre veckors mellanrum. Det tar ungefär en vecka efter den andra dosen innan skyddet räknas som fullgott, enligt 1177.se.

– Det är viktigt att komma ihåg att den första dosen inte ger ett fullgott skydd mot covid-19. Därför måste vi fortsätta att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Ulrika Karlsson.

Går inte att boka tid

Planering pågår för den fortsatta vaccinationen, men i nuläget går det inte att boka tid. Så fort mer information finns om vaccinationen för allmänheten i Norrtälje kommun kommer den att spridas brett.

– Många ringer just nu till våra vårdcentraler för att få veta mer om vaccinationen och för att försöka boka tid. Det medför långa telefonköer och innebär onödig väntan för patienter som behöver hjälp med andra ärenden. 1177.se är den bästa källan för information just nu, säger Anneli Utas, verksamhetschef för primärvården.

Fakta om vaccin mot covid-19

  • Nationella prioriteringar avgör vilka som först kommer att erbjudas vaccination. Först ut är de som bor på ett särskilt boende för äldre.
  • Man kan inte själv boka tid för vaccination, det sker utifrån en bestämd prioriteringsordning av ansvariga myndigheter.
  • Det är avgiftsfritt.
  • Alla kommer att behöva två doser av vaccinet.
  • Korrekt och säker information kring vad som gäller finns samlad på 1177.se, se länk nedan. Sidan uppdateras löpande, ibland flera gånger om dagen.
  • I Stockholms län är det Region Stockholm som ansvarar för samordningen och planeringen av vaccinationen.

​Mer om vaccination mot covid-19 på 1177.se

Senast uppdaterad
2021-01-08