Hoppa till huvudinnehåll

Ögonmottagningen uppmärksammar World Sight Day

I samband med World Sight Day den 10 oktober informerar ögonmottagningen på Norrtälje sjukhus i Tiohundra om några av våra vanligaste ögonsjukdomar, samt ger sina bästa tips om hur du kan skydda din syn.

World Sight Day är en årlig återkommande dag som syftar till att uppmärksamma ögonhälsa för att minska blindhet bland människor runt om i världen.

− Synen är vårt viktigaste sinne, säger Annika Heden Wiström, överläkare på ögonmottagningen på Norrtälje sjukhus. Av alla intryck som vi tar till oss under en dag kommer över 80 procent från synen.

Ögonsjukvård är en tekniktät specialitet med snabb medicinsk och teknisk utveckling.

− Vi kan rädda synen på allt fler idag, fortsätter Annika Heden Wiström. Tidig upptäckt av vissa ögonsjukdomar är viktig för att minska risken för synskada.

Några av de vanligaste ögonsjukdomarna

Katarakt (grå starr) är den vanligaste orsaken till dubbelsidig blindhet i världen. Linsgrumlingar förekommer hos 80 procent av alla över 75 år. I Sverige utförs cirka 125 000 operationer per år. Man räknar med att hälften av Sveriges befolkning kommer att opereras för katarakt under sin livstid.

Glaukom (grön starr) är den näst vanligaste orsaken till blindhet i världen. Sjukdomen är vanligare ju äldre man är. Cirka fem till sju procent över 75 år har sjukdomen. Det är en förrädisk sjukdom som inte ger symtom förrän man fått omfattande skador. Tidig upptäckt är viktig för en bra prognos.

AMD (åldersförändring i gula fläcken) cirka var fjärde person över 75 år har åldersförändringar i gula fläcken. Sjukdomen leder inte till blindhet men det centrala seendet kan gå förlorat. Det finns två olika sorter, torr och våt. Den torra formen är vanligast och förekommer i cirka 80 procent av fallen. Det finns idag ingen effektiv behandling. Den våta formen kan komma snabbt och försämras på bara några veckor. Symtomen kan vara små synbortfall mitt i synfältet eller att raka linjer blir krokiga eller förvrängda. Tidig diagnos och behandling är viktig när det gäller den våta formen.

Ögonhälsa – så här kan du skydda din syn

  • Rök inte, så minskar du bland annat risken för åldersförändring i gula fläcken.
  • Hälsosam kost med frukt och grönt minskar också risken för åldersförändring i gula fläcken.
  • Använd solglasögon, speciellt vid starkt solljus, så minskar du risken för grå starr och åldersförändring i gula fläcken. Glöm inte barnen, deras ögon är extra känsliga.
  • Använd skyddsglasögon när du hamrar, borrar, slipar eller arbetar i trädgården med kvistar och grenar. Likaså när du använder kemikalier eller när du utövar vissa sporter.
  • Regelbundna kontroller hos optikern, speciellt efter 40 års ålder, kan möjliggöra tidig upptäckt av ögonsjukdom.
  • Barnögonhälsa: begränsa barnens skärmtid och tänk på att det är viktigt med aktiviteter utomhus

 Synen är vårt viktigaste sinne, säger Annika Heden Wiström, överläkare på ögonmottagningen på Norrtälje sjukhus. Av alla intryck som vi tar till oss under en dag kommer över 80 procent från synen.

Ögonläkare Annika undersöker en patient

Annika Heden Wiström, överläkare på ögonmottagningen på Norrtälje sjukhus.

När ska du söka vård?

Om synnedsättningen kommit successivt, under flera månaders tid, så rekommenderas optikerbesök i första hand. De skickar remiss till ögonmottagningen om det visar sig att du är behov av specialistvård. Har synen minskat snabbt, kanske på bara några dagar, ska du kontakta ögonläkare akut. Ring gärna Vårdguiden på telefonnummer 1177. Där kan du få hjälp att bedöma symtom och var du ska söka vård.

Ögonmottagningen på Norrtälje sjukhus

Senast uppdaterad
2019-10-10