Hoppa till huvudinnehåll

”Självklart hjälpa till där det behövs som bäst”

Självklart hjälps vi åt när läget är tufft. Det säger medarbetarna på Norrtälje sjukhus som på tisdagsförmiddagen lämnade sina ordinarie arbetsuppgifter på olika mottagningar för att hoppa in och jobba på sjukhusets vårdavdelningar.

De senaste dagarna har Norrtälje sjukhus haft problem med överbeläggningar och hårt tryck på akutmottagningen. Ett inte helt ovanligt scenario i samband med jul- och nyårshelgen, men situationen är nu extra ansträngd på grund av förra veckans storm, som gjort många hushåll strömlösa.

Mörker och halka orsakar benbrott

I mörklagda bostäder kan olyckan lätt vara framme, och sjukhuset har fått ta hand om ovanligt många patienter med benbrott. Dessutom är både vägar och trottoarer isiga, vilket också leder till fallolyckor.

På tisdagsmorgonen var sjukhusets fyra vårdavdelningar överbelagda med 16 platser – läget var med andra ord riktigt besvärligt. För att klara av att ge alla patienter god och säker vård, beslutade sjukhusledningen att kalla in förstärkning från mottagningarna.

Snabbt på plats

Undersköterskorna Karmena Jukic från klinfys och sömnapné och Therese Karlsson från ortopedmottagningen var snabbt på plats på avdelning 2 och 4, tillsammans med Eva Öhman, till vardags hjärtsjuksköterska, och kontaktsjuksköterskan Kristina Jäderqvist Kruse från sjukhusmottagningen.

– Det är roligt att kunna hoppa in och hjälpa till. Det var ju några år sedan jag var på en vårdavdelning, men takterna sitter i, säger Eva Öhman.

– Intressant att se hur andra delar av sjukhuset fungerar, tycker Karmena Jukic.

Flexibiliteten är något som medarbetare och chefer ofta lyfter fram som en stor fördel med Norrtälje sjukhus.

– Att vi är ett litet sjukhus gör det säkert lättare att samverka på många sätt. Det här kan vi bli ännu bättre på. Det är nyttigt att prova på att jobba på det här sättet, säger Kristina Jäderqvist Kruse.

Therese Karlsson håller med:

– Självklart ska man hjälpa till där det behövs som bäst.

Tillsammans för patienternas bästa

Efter de mest intensiva morgontimmarna på vårdavdelningarna kunde de inlånade medarbetarna gå tillbaka till sina ordinarie arbetsplatser.

– Alla medarbetare på sjukhuset ska ha en stor eloge för att de ställer upp och gör fantastiska insatser i det här besvärliga läget, säger sjukhuschef Efva Lagerstedt.

Hon får medhåll av verksamhetschef Catarina Pommer, som också framhåller ett annat gott samarbete:

– Barn- och ungdomsmedicinska mottagningen ställer upp med extratider för de yngsta besökarna på akuten, så de slipper de långa väntetiderna. Ett bra exempel på hur vi alla jobbar tillsammans för patienternas bästa.

Senast uppdaterad
2019-01-08