Hoppa till huvudinnehåll
Tre fysioterapeuter på rehab öppenvård håller i träningsredskap.

Snabb omställning till digitala lösningar på rehab

När coronaviruset kom och fysiska besök inte gick att genomföra ställde rehab öppenvård på Norrtälje sjukhus snabbt om. Videobesök och filmade träningsprogram är en del av det nya arbetssättet - som man tänker behålla även efter corona. Utmaningarna har också svetsat samman gänget på rehab.

Rehab öppenvård hade länge planerat att ta emot patienter på distans genom videobesök. Plötsligt, i och med coronaviruset, blev omställningen högaktuell. Från en dag till en annan fanns det inget annat alternativ.

– Vi hade önskat det här länge, och så fort vi fick chansen körde vi igång. Det var ingen som tvekade, säger fysioterapeuten Malin Emilsson och ler. 
Hon syftar på videobesöken, som ökat stort på rehab öppenvård under coronapandemin.

– De flesta besök fungerar bra som videobesök, speciellt uppföljningar - men även nybesök. Man kanske tror att det är svårt med rehabpatienter, att man behöver klämma och känna. Så är det ibland, men ofta förstår man när patienten visar rörelser via skärmen.

Kunde tydligt se problemet

Amanda Eriksson, även hon fysioterapeut, berättar om ett av sina videobesök:

– En patient visade på plats hur det såg ut när hen skulle kliva in i bilen, och jag kunde direkt se vad problemet var. Det blev mycket tydligare när jag kunde se patienten i sin hemmiljö. Fysioterapeuterna vittnar om att patienterna ofta är mer avslappnade i sitt hem och att det är en fördel att kunna se hur trösklar och annat som kan skapa problem ser ut.

Att Norrtälje kommun är så stor och till viss del består av öar, gör att många patienter får lång och krånglig resväg till mottagningen. Då kan videobesök underlätta mycket. 

Filmade övningar

Alexandra Frandsen är också fysioterapeut på rehab, och hon drog igång ytterligare ett projekt för att underlätta för patienterna.

– Vi hade redan tidigare träningsprogram i skriftlig form, men det kan hjälpa att se övningarna på film. Vi vill förstås erbjuda så mycket hjälp och guidning som det går.

Sagt och gjort. Alexandra engagerade hela mottagningen och filmade en mängd olika rehabiliteringsövningar för olika symptom. Filmerna finns nu tillgängliga via webben.

Håller i det nya arbetssättet

Alla är överens om att förbättringsarbetet som har skett under coronapandemin har förstärkt teamet och svetsat samman gänget.

– Corona är en fruktansvärd pandemi, men vi har använt tiden på bästa sätt genom förbättringsarbeten och utveckling av vårt arbetssätt, säger Carina Morén, som är enhetschef på rehab öppenvård.

På frågan om mottagningen kommer att behålla det nya arbetssättet tvekar hon inte en sekund: 
– Absolut, det här går inte att stoppa nu, och det blir ingen svårighet att hålla i det med det här engagerade och kreativa gänget. 

Fakta: Rehab öppenvård

På rehab öppenvård finns arbetsterapeut, dietist, fysioterapeut/sjukgymnast, logoped, lymfterapeut och kiropraktor. Mottagningen erbjuder bland annat annat handmottagning, hjärtrehabilitering, träning efter stroke och rehabiliteringsgrupp. I de flesta fall kan du boka tid direkt, utan remiss. 
Läs mer om hur du bokar på: www.tiohundra.se/rehabilitering

Senast uppdaterad
2020-06-24