Hoppa till huvudinnehåll
Sjuksköterska sätter en sårförslutning, sk zip, på en patients ben.

Snabb sårförslutning utan stygn på akuten

Akutmottagningen på Norrtälje sjukhus har börjat använda sårförslutare som alternativ till att sy ihop såret. Erfarenheterna är goda och nu ska den nya metoden också börja användas av Tiohundras vårdcentraler.

Det som förr kunde innebära flera timmar av väntan på läkare, omständlig bedövning och så småningom återbesök för att ta bort stygnen, klarar nu en sjuksköterska av på tio minuter.

Så beskrivs Zipline-projektet av Andreas Dahlqvist, enhetschef på akuten, och sjuksköterskan Ingela Sånning, som ansvarar för införandet av det nya arbetssättet på mottagningen.

– Sårförslutaren, ”Zip”, passar perfekt vid raka, mindre sår, som inte är så djupa, säger Ingela Sånning, och demonstrerar på sin chef, som har plastanordningen över ett fiktivt sår på benet.

Sårförslutaren sitter på ett ben. Plasttrådar drar ihop sårkanterna.

Liknar buntband

Genom att dra i plasttrådarna, som liknar buntband, dras sårkanterna ihop och huden kan snabbt påbörja läkningen. Att fästa sårförslutaren går snabbt – och kräver till skillnad från vanliga stygn ingen bedövning.

– Dessutom kan det här göras av oss sjuksköterskor, utan hjälp av läkare. Det går mycket fortare och besparar patienten onödigt lidande, säger Ingela Sånning.

Bra för de yngsta besökarna

Inte minst för de yngsta akutbesökarna är sårförslutaren en välkommen nyhet.

– Det kan vara jätteläskigt för ett barn att först stickas med bedövningssprutan och sen bli sydd. När vi kan använda Zip istället slipper barnet allt det och istället blir det bara som att vi sätter på ett plåster, säger Ingela Sånning.

Inget återbesök behövs

När såret är läkt kommer nästa stora vinst. Inget återbesök behövs då för att ta bort stygnen. Istället kan patienten själv dra bort Zipen. Dessutom slipper patienten ärr efter stygnen.

– Vi har använt sårförslutarna i ett par veckor nu, och de patienter vi pratat med är mycket nöjda, inte minst för att besöket går mycket fortare, säger Andreas Dahlqvist.

Vårdcentralerna står på tur

För att avlasta akutmottagningen är det tänkt att primärvården ska ta emot fler patienter med sårskador framöver. Då kommer sårförslutaren väl till pass.

– Eftersom vi har så goda erfarenheter påbörjar vi nu införandet också på Tiohundras vårdcentraler och husläkarjouren, som med det här hjälpmedlet kommer att kunna hjälpa patienterna mycket snabbare och enklare, säger Andreas Dahlqvist.

En studie ska också göras för att noggrannare utvärdera effekterna av det nya arbetssättet.

Porträttbild på Ingela Sånning och Andreas Dahlqvist.

Senast uppdaterad
2020-06-26