Hoppa till huvudinnehåll
​Catharina Terelius, sjuksköterska vid psykiatri- och beroendemottagningen och Maria Klaréus, kurator på Fokushuset står på en bro vid Norrtäljeån.

Att förhindra självmord är en fråga för alla

Idag, den 10 september, är det internationella suicidpreventiva dagen. Dagen, som är lanserad av världshälsoorganisationen WHO, syftar till att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan. 
”Det här är inte enbart en fråga för psykiatrin. Vi måste öka kunskapen för alla yrkesgrupper och människor. Det handlar bland annat om att våga fråga hur andra människor mår och stanna kvar och lyssna på svaret” säger Maria Klaréus, kurator på Fokushuset. 

Förra året ordnade Tiohundra en manifestation i Folkets hus för att uppmärksamma internationella suicidpreventiva dagen. Manifestationen, som gick under namnet Låt himlen vänta, drog fullt hus. I år är det inte möjligt att samlas på det sättet, men lika viktigt att uppmärksamma dagen.

Inte bara en fråga för psykiatrin

En tredjedel av de personer som tar självmord har varit i kontakt med psykiatrin, övriga två tredjedelar har haft kontakt med andra vårdinstanser eller har inte haft någon kontakt alls med vården. Därför är det viktigt att kunskapen ökar inom alla yrkesgrupper - och i samhället i stort. 

– Vårt arbete för att förebygga självmord pågår och utvecklas hela tiden i Tiohundra, men också i kommunen där vi arbetar tillsammans i ett nätverk, säger Catharina Terelius, som är sjuksköterska på psykiatri- och beroendemottagningen i Tiohundra. Hon leder också en process som syftar till att öka kunskapen om psykisk ohälsa i alla yrkesgrupper i Tiohundra. 

Nätverket inom Norrtälje kommun heter SPNN (Suicidpreventivt Nätverk Norrtälje) och här ingår förutom representanter från psykiatrin i Tiohundra även Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON), Trygg i Norrtälje kommun, Polisen, Räddningstjänsten, skolan/elevhälsan och många fler. 

Rollen som medmänniska viktig 

Hos många människor finns en rädsla att ställa frågor om andra människors mående. Men att uppriktigt fråga hur någon mår och sen stanna kvar och verkligen lyssna på svaret kan göra stor skillnad. Maria Klaréus säger att det inte heller är farligt att fråga rakt på sak: har du tänkt på att ta ditt liv?

– Många tänker nog att de inte vill väcka den björn som sover. Men det fungerar inte så, utan en fråga är lindrande, förklarar Maria Klaréus och fortsätter:

– Det är alltid bättre att fråga än att inte göra något alls. Man behöver inte ha ett svar eller en åtgärd redo. 

Maria Klaréus tipsar om psykiatrins råd och stöd-telefon, dit man kan ringa för att till exempel få råd om man inte vet hur man ska prata med en medmänniska som mår dåligt. Men numret är öppet för alla som behöver prata. Telefonnumret dit är 0176-326 483. Linjen har öppet mellan 13 och 21 på vardagar och 10 och 20 på helger.

Ljusmanifestation utanför Folkets hus 2019 med anledning av Internationella suicidpreventiva dagen


Många samlades vid manifestationen Låt himlen vänta i Folkets hus i Norrtälje förra året.

Händelser idag den 10 september

Webbseminarium
Folkhälsomyndigheten, NASP, Mind, SPES samt Suicide Zero webbsänder ett seminarium, klockan 13-16.
Här hittar du det.

Digital ljusmanifestation
Klockan 19-20.30 äger en digital ljusmanifestation rum på Suicide Zeros Facebooksida. Det är en livesändning med gäster och inslag från olika delar av landet. 

Senast uppdaterad
2020-09-15