Hoppa till huvudinnehåll
Personal förflyttar en person på en uppblåsbar madrass, från en brits till en säng.

Svävande förflyttningar

Ja, det går svävande lätt att förflytta patienter på den speciella luftmadrass som nu används på Norrtälje sjukhus.
 

– Det känns roligt att vi är först ut, säger Maria Mellqvist, enhetschef på röntgenkliniken. Det vi hittills upplevt i tester, och det vi förväntar oss, är att förflyttningarna av vissa patientgrupper kommer att gå mycket lättare, såväl för patienten som för personalen som genomför förflyttningen.

  • Patientens vikt reducerades med upp till 90 procent, vilket gör att arbetsskador till följd av tunga lyft bör minskas.
  • Smärtreducerande läkemedel bör kunna minskas vid förflyttningar, eftersom sköra patienter med till exempel frakturer inte upplever smärta till följd av själva förflyttningen.

Innan madrassen kilades skivor in under patienten. Förflyttningen skedde genom att personal fick dra i lakan eller kläder, vilket ofta kunde vara smärtsamt för patienten och inte så ergonomiskt för personalen. Med luftmadrassen reduceras vikten upp till 90 procent, vilket gör att lyftet går betydligt lättare att genomföra och patienten ligger på ett mjukt underlag under hela flytten.

Madrassen kommer att användas vid behov på sjukhusets vårdavdelningar, akuten, röntgen, intensivvårdsavdelningen och operation.

Senast uppdaterad
2021-04-23