Hoppa till huvudinnehåll

Tiohundra är årets brobyggare 2019

Tiohundra vinner den prestigefyllda utmärkelsen Årets brobyggare 2019. VD Peter Graf, medarbetare och chefer tog emot priset på tisdagseftermiddagen. Prisutdelare var socialminister Lena Hallengren.

Tidningen Dagens Medicin och sju fackliga organisationer har instiftat utmärkelsen Årets brobyggare för att uppmärksamma och belöna insatser som främjar samverkan mellan både yrkesgrupper och olika huvudmän.

Tiohundra vann priset i hård konkurrens – 67 bidrag var nominerade – med motiveringen:

”För att med uthållighet och helhetssyn mejslat ut nya kedjor för patienterna mellan omsorg, primärvård och sjukhus. Årets brobyggare har visat att ihärdig kulturförändring, interprofessionella arbetssätt och patientsamverkan kan spränga stuprör, och har potential att ta sig an samhällets största hälsoutmaningar i större skala.”

– Det här priset betyder extra mycket för oss, eftersom det belönar arbete och insatser som påbörjades redan 2006, när Tiohundra bildades. Det har varit en lång resa, med många hinder och utmaningar längs vägen, men nu ser vi verkliga resultat, säger VD Peter Graf.

Interprofessionellt arbete, personcentrering och innovation är några av priskriterierna. I nomineringen lyfts flera exempel på detta fram, som Tiohundras satsning på sammanslagen psykiatri och beroendevård, den sammanhållna vårdkedjan för personer med demenssjukdom och implementeringen av digital läkemedelssignering i hela omsorgen.

– Tiohundra och Norrtäljemodellen visar att det går att hitta nya lösningar som sätter personen, patienten, brukaren och de anhöriga i centrum, istället för att fastna i gränsdragningar och ålderdomliga organisatoriska strukturer, säger Peter Graf.

Årets brobyggare delades ut på Münchenbryggeriet i Stockholm på tisdagseftermiddagen, som en del i Dagens Medicins seminarium Vårdarena 2019. Priset delades ut av socialminister Lena Hallengren (S). På plats från Tiohundra var förutom VD Peter Graf också medarbetare och chefer.

– Det här priset är hela Tiohundras. Alla medarbetare och chefer som bidragit under åren ska ha del av äran, säger Peter Graf.

Bakom priset står tidningarna Dagens Medicin och Kommunal Hälsa samt organisationerna Vårdförbundet, Dietisternas Riksförbund, Fysioterapeuterna, Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Farmaceuter, SRAT och Svensk Sjuksköterskeförening.

Läs mer om utmärkelsen på dagensmedicin.se

Senast uppdaterad
2019-03-27