Hoppa till huvudinnehåll
Entrén till akutmottagningen på Norrtälje sjukhus. I förgrunden står en ambulans.

Tiohundra övergår till stabsläge

Tiohundra och Norrtälje sjukhus övergår till stabsläge tisdagen den 17 november för att på bästa sätt kunna hantera ett ökat antal patienter med covid-19 och mycket hög beläggning på sjukhusets vårdavdelningar.

– Under våren arbetade hela Tiohundra systematiskt i stab för att kunna koordinera våra patientflöden och styra resurser dit de bäst behövs. Nu ser vi att antalet patienter med covid-19 ökar på nytt, samtidigt som beläggningen på Norrtälje sjukhus är mycket hög. Därför behöver vi på nytt fokusera helt på det förvärrade läget, säger Tiohundras VD Peter Graf.

Ansträngt personalläge

Norrtälje sjukhus arbetade i stabs- och förstärkningsläge även tidigare under hösten, då ett stort antal medarbetare var hemma med förkylningssymtom och konstaterad covid-19.

– Personalläget är fortfarande ansträngt i flera av våra verksamheter då medarbetarna gör precis som de ska och är hemma även med lindriga symtom. Samtidigt ökar smittspridningen i kommunen, vilket nu också påverkar sjukvården. För att säkerställa att alla med behov av akut vård ska få bästa möjliga hjälp skjuter vi nu upp mycket av den planerade vården som kan vänta, säger Peter Graf.

Bolagsledningen utgör stab

Bolagsledningen, med representanter från alla verksamheter, utgör stab och träffas regelbundet för att stämma av läget och koordinera arbetet. Dessutom samverkar Tiohundra liksom i våras nära med Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg och de privata vård- och omsorgsgivarna i kommunen.

– Vi står inför en tuff vinter. Det är nu viktigare än någonsin att alla invånare i vår kommun gör sitt yttersta för att minska smittspridningen. Följ de skärpta råden – det kommer att rädda liv, säger Peter Graf.

Senast uppdaterad
2020-11-17