Hoppa till huvudinnehåll

”Vi fick åka slalom på vägarna, det låg träd överallt”

För hemtjänstpersonalen som arbetar i de stormutsatta områdena har det varit tuffa dagar. Strömlöshet, ingen mobiltäckning och hinder på vägen har inneburit stora utmaningar. Vi träffar Johan Danielsson, som har jobbat varenda dag sedan Alfrida drog fram.

Han är lite trött, men vid gott mod, när vi träffas i samlingslokalen för hemtjänsten i Edsbro. Precis utanför ligger ett stort nedblåst träd vid sidan av vägen. I onsdags när Johan kom till jobbet var ingenting sig likt. Vägarna var delvis avstängda och överallt låg träd. 

– Vi fick åka slalom mellan träden och halt var det också, säger han. Vi blev lite sena, men under dagen fick alla den hjälp de skulle ha. Och sen har vi kämpat på.
Han fortsätter: 
– Det kändes så viktigt att komma fram till människor, att de inte skulle sitta där i mörkret och frysa.  

Dålig mobiltäckning skapar problem

– Man har fått tänka till lite extra, och lösa situationerna som uppstår. Eftersom mobiltäckningen har varit väldigt dålig på sina håll, till exempel i Smara, har det ibland varit svårt att ringa in till kontoret och fråga om råd, säger Johan. 

Han uppskattar att ett tiotal hemtjänstkunder i Edsbroområdet fortfarande saknar ström, och flera av dem har tillfälligt flyttats till boenden. I några fall, till exempel där rullstolshissar varit ur funktion, har räddningstjänsten hjälpt till med evakueringen. 

– Alla har hjälpt till, det har fungerat bra. Och kunderna har varit tålmodiga.

Johan säger att han har lärt sig mycket av situationen.
– På ett sätt har det varit en intressant upplevelse, att få tänka till och anpassa sig till omständigheterna.

Senast uppdaterad
2019-01-07