Hoppa till huvudinnehåll
Psykoterapeut Bruce Shir Mohammad sitter framför datorn vid sitt skrivbord på BUP.

Videobesök på BUP underlättar för patienter

Flera mottagningar och vårdcentraler i Tiohundra erbjuder videobesök för att minska smittorisken i coronatider. På BUP i Norrtälje har psykoterapeuten Bruce Shir Mohammad upptäckt många fördelar med att träffa sina patienter genom skärmen.

Det är inte helt tyst i rummet där Bruce Shir Mohammad sitter på BUP i Familjens hus. Trafiken från gatan utanför gör sig då och då påmind. Det skrapar lite från en annan våning.

– Många av de barn och ungdomar vi tar emot här på BUP har problem med distraktion, och ljuden i rummet kan bryta fokus i samtalet. Det kan faktiskt räcka med ljudet från ventilationen, förklarar han.

– Vid videobesöken, när barnen får vara kvar i sin hemmiljö, är de ofta lugnare. De kan sitta i sin egen soffa och slappna av. Då blir det lättare för mig att bedöma status, och se hur barnet verkligen mår. Det blir nästan som ett riktigt hembesök. Ibland vill barnen visa sina rum och hur det ser ut där de bor. Även föräldrarna är lugnare.

Han tillägger:
– Barn och ungdomar idag är vana att kommunicera på det här sättet. Det är bekant för dem.

Minskar stressen för familjerna

Bruce Shir Mohammad har arbetat många år i barn- och ungdomspsykiatrin och det går inte att ta miste på hans engagemang. Han berättar att vissa barn och ungdomar inte alls vill komma till BUP, av olika skäl. Man vill inte betraktas som sjuk, har svårt med social kontakt eller har en frustration riktad mot vården.

– Där kan videobesök vara lösningen som gör att barnet faktiskt kan få behandling.

En annan aspekt är att Norrtälje kommun är ett geografiskt stort upptagningsområde. Resvägen till Norrtälje blir lång för vissa familjer, till exempel de som bor i Hallstavik. Både barn och föräldrar kan bli stressade av att sitta och åka långt för ett fysiskt besök.

Inget tvång

Det finns förstås undantag när det passar bättre med fysiska besök, och det är heller inget tvång med videobesök. Men Bruce Shir Mohammad upplever att de flesta patienter är positivt inställda till lösningen.

– Den här perioden möjliggör tekniken besök som annars inte skulle bli av, med tanke på smittorisken. Men jag hoppas verkligen att vi kommer att fortsätta med videobesök även efter corona.


Fakta/Videobesök i Tiohundra

I samråd med vården kan patienter erbjudas ett videobesök istället för ett fysiskt besök i  I nuläget är det vårdpersonalen som bokar in videobesöket, till exempel när patienten tar kontakt via telefon för att boka ett besök. Framöver kommer även patienter själva att kunna boka videobesök på vissa mottagningar.

Samtliga vårdcentraler i Tiohundra, de flesta mottagningar på Norrtälje sjukhus, BVC, barnmorskemottagningen och psykiatrin, till exempel BUP, använder videobesök.

I Tiohundra används appen Alltid öppet för videobesök. Patienten laddar ner den till sin mobiltelefon eller surfplatta och loggar sedan in med BankID. Vid bokningen av besöket skickas en informationstext som förklarar hur patienten ska göra. Läs mer här:

Videobesök med appen Alltid öppet

Senast uppdaterad
2020-05-12