Hoppa till innehåll

För dig som är eller ska bli ung förälder

Här får du veta mer om vad Tiohundra kan erbjuda dig som är eller ska bli ung förälder.

Vi erbjuder hjälp, stöd och råd genom hela graviditeten och när barnet är fött. Du har också möjlighet att träffa andra unga föräldrar, både under graviditeten och senare på öppna förskolan.

Under graviditeten

Under graviditeten träffar ni en barnmorska på barnmorskemottagningen. Tillsammans pratar vi om förväntningar och oro som ni kanske har.

Vi talar om kost, motion, rökning, droger, alkohol, sex mm. Barnmorskan tar blodprover, urinprov och kontrollerar blodtrycket. Senare under graviditeten lyssnar vi också på fostrets hjärtljud.

I slutet av graviditeten är det besök hos barnmorskan ca varannan vecka, för att kontrollera att mamman och barnet mår bra.

Efterkontroll

6-16 veckor efter att barnet är fött kommer mamman tillbaka till barnmorskan för en efterkontroll (du bokar själv in tiden). Då går vi tillsammans igenom graviditeten och förlossningen. Du får också ett recept på preventivmedel.

När barnet är fött

När barnet är fött är det dags att träffa BVC-sköterskan. Första gången ses vi hemma hos er. Vi pratar om ert nyfödda barn, förlossningen och hur amningen fungerar.

I samband med BVC-sköterskans hembesök vägs också barnet. Efter hembesöket ses vi sedan regelbundet på BVC. Första månaden så ofta det behövs och fram till ett års ålder ca. en gång i månaden.

Det här görs vid BVC-besöken

  • Uppföljning av barnets tillväxt och utveckling
  • Amningsstöd
  • Vaccinationer
  • Samtal och rådgivning
  • Stöd i föräldraskapet

Tre gånger under barnets första år träffar barnet en läkare för hälsoundersökning. Efter ett års ålder träffar ni BVC-sjuksköterskan en-två gånger per år.

I samband med skolstart tar skolsköterskan över hälsokontrollerna.

Öppet för unga föräldrar

Varje tisdag kl 13.00-15.30 har öppna förskolan i Familjens hus öppet speciellt för dig som är ung förälder (upp till 23 år) med barn i åldern 0-6 år.

Vi träffas, pratar, leker, fikar, umgås och delar erfarenheter med varandra.

Det är kostnadsfritt att besöka oss, du behöver inte föranmäla dig och du kommer och går som du vill under öppettiden. Vi bjuder på fika. Du kan också ta med egen mat att värma.

Öppna förskolan i Familjens hus

Utbildning och gruppträffar

Du som är ung (upp till 23 år) och väntar barn erbjuds att delta i förlossningsförberedande utbildning och sedan när barnet är fött föräldrautbildning till barnet är 7-9 månader.

Gruppträffarna är på öppna förskolan på ungföräldraöppet tillsammans med barnmorska, BVC-sjuksköterska och förskollärare.

Senast uppdaterad
2022-05-03