Hoppa till innehåll
Två män i ett kök. Vd i kavaj och kock i kökskläder.
Vd Peter Graf och kock Rickard Hållén samtalar om årets vinnarsill.

Äldreboenden och vd deltar i silltävling

2022-12-09

Årets silltävling har ägt rum. Kökets syfte var att få fram nya smaker och gemensamt med de boende kora en vinnarsill som serveras på våra äldreboendens julbord. Se när vd Peter Graf provsmakar sig fram till sin vinnarsill. Självklart bjuder vinnarkocken Serpil också på receptet som håvade hem flest poäng.

​​​​​​​​​​​Boende på Eneberg, Ängsgården, Birgittagården och Bergshyddan nappade alla på idén och ville vara med och provsmaka. Som jury fick de boende provsmaka sju olika sillinläggningar som tagits fram av kökets personal, och poängsätta från 0-5.

Även vd Peter Graf deltog i tävlingen. Hans favorit brukar vanligtvis vara senapssill. Av de presenterade sorterna fastnade hans smaklökar särskilt för en cremesill med äpple, pepparrot och ingefära. Han var inte ensam om att gilla den sillen, även de boende gav den flest poäng.

– Jättefräch! Gräddfil...bäraktig, lite, lite söt. Det här blir min julfavoritsill!

 

Cremesill med äpple, pepparrot och ingefära

– Det blev en mycket jämn match. Alla sju sorter erhöll en 5-poängare av någon eller några, och endast ett par poäng skiljde ettan från tvåan, berättar kocken och initiativtagare till tävlingen Rickard Hållén.

– Det är kul att involvera våra boenden och roligt när vi i köket utmanar oss och tänker utanför boxen, säger Rickard.

Vinnarsillen, en cremesill med äpple, pepparrot och ingefära, kommer att serveras på årets julbord tillsammans med en övrig sillsort, och mycket annat gott förstås.

Stort grattis till Serpil som komponerade ingredienserna i vinnarsillen!

Serpil jobbar i vårt tillagningskök på ROS. Hon la in sillen som både de boende på våra äldreboenden och vd uppskattade mest.

Serpil la in sillen som både de boende på våra äldreboenden och vd uppskattade mest.

– Det känns jättekul att jag vann, säger Serpil. Jag har ett stort matintresse och tycker om att prova mig fram och testa nya saker.

Om Serpil själv får välja en favorit på julbordet blir det dock inte sill.
– Möjligen kalkon eller köttbullar. Lax är inte heller fel, säger hon.

Cremesill med äpple, pepparrot och ingefära

ca 12 portioner á 80g (OBS räcker till dubbelt så många om sillen äts på buffé och inte som enskild rätt).

  • 1kg 5-minuters sill i bit
  • 8dl creme fraiche
  • 3dl majonnäs
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka gräslök
  • Riven pepparrot efter smak/styrka
  • 2 cm ingefära färsk
  • ½ gul lök
  • 1 stort äpple
  • Juice av en ½ lime
  • 1 msk äppelcidervinäger

Gör så här

  • Sila av sillen
  • Blanda crèmefraiche, majonnäs med hackad dill och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
  • Skala och tärna äpple i små bitar och lägg i en skål med limejuice.
  • Skala och riv pepparroten och ingefära. Hacka löken och låt den dra i äppelcidervinäger i 5min och häll sedan av vinägern.
  • Blanda ner äpple, ingefära, lök och pepparroten i crèmefraiche-blandningen och smaka av med salt och peppar om det behövs.
  • Lägg ner sillen i crèmefraiche-blandningen och låt dra över natten.

Tips! Garnera gärna med apelsinklyftor och lingon. Det visuella är viktigt.

Smaklig spis!​​

Helena Hvitfeldt och Niclas Gerdsling i inspelningsstudio

Ingen rör Janssons frestelse!

Niclas Gerdsling är kock och enhetschef för måltidsenheten i Tiohundra. I podden berättar han bland annat om helheten, hållbarheten - och julmaten.

Trevåningshus med inglasade balkonger, grönskande trädgård i förgrunden

Våra äldreboenden

Tiohundra har äldre- och demensboenden i hela Norrtälje kommun, från norr till söder.