Hoppa till innehåll
Byggnad i tegel med blommor i förgrunden. Skylt med texten Norrtälje sjukhus.

Handlingsplan för bättre arbetsmiljö på sjukhusets vårdavdelningar

2022-10-31

Vårdplatsläget på Norrtälje sjukhus har en längre tid varit ansträngt, och arbetsbelastningen tidvis hög. En handlingsplan har tagits fram med ett flertal åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.

Fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet har lämnat in en anmälan om arbetsmiljöåtgärder till Arbetsmiljöverket, angående arbetsmiljön på Norrtälje sjukhus vårdavdelningar, där man bland annat menar att grundbemanningen är för låg i förhållande till arbetsbelastningen. Arbetsmiljöverket har meddelat att man inte kommer att vidta några åtgärder med anledning av anmälan.

–  Vi har en längre tid haft ett ansträngt läge på sjukhuset, med hög beläggning och stort inflöde av patienter. För att kunna upprätthålla en patientsäker vård och en bra arbetsmiljö har vi under året vidtagit flera åtgärder. Detta arbete har gjorts tillsammans med de fackliga företrädarna, säger Catarina Pommer, verksamhetschef för vårdavdelningarna på Norrtälje sjukhus.

Några exempel på åtgärder som vidtagits:

  • Vårdplatser som hållits stängda under sommaren har ännu inte öppnats.
  • Sjukhuset var under sommaren i stabsläge för att kunna prioritera den akuta vården och därmed minska inflödet av patienter.
  • Extra hjälp från lokalvårdare och vaktmästare för att avlasta vårdpersonalen.
  • En särskild åtgärdsplan tas fram inför nästa års semesterperiod, för att undvika de bemanningsproblem som uppstod under sommaren.

– Vi har kommit en bit, och fortsätter arbetet för att förbättra medarbetarnas arbetsmiljö. Jag uppskattar det goda samarbete vi har med de fackliga organisationerna. Vi har setts igen den här veckan för att fortsätta arbetet. Parallellt med det jobbar vi hårt för att rekrytera fler sjuksköterskor till vårdavdelningarna, säger personaldirektör Louise Westin.