Hoppa till innehåll
Två män i kockkläder står i storkök. Mellan sig har de en ställning med plåtar fulla med köttbullar.
Niclas Gerdsling och Rickard Hållén från måltidsenheten har varit engagerade i arbetet med minskat matsvinn.

Miljömål och engagemang ger resultat

2022-01-25

Tiohundra är ett miljöcertifierat bolag och varje år sätter vi upp bolagsövergripande miljömål. Många medarbetare i bolaget är engagerade i arbetet, och det ger resultat. 2021 lyckades vi till exempel minska matsvinnet i bolaget med 38 procent.

​​Tiohundras arbete med att ge god vård och omsorg påverkar samtidigt miljön. Den största miljöpåverkan har vi från läkemedel och transporter, el- och värmeförbrukning, livsmedel samt förbrukningsvaror.

Vi har i många år satsat på att minska miljöpåverkan, genom att arbeta mot bolagsövergripande mål.

Flera mål nådda 2021

Förutom det goda resultatet med matsvinnet har vi under 2021 minskat behovet av nyproduktion av kläder genom en effektiv textilhantering. Vi har också uppnått målet med minskad användning av ett antal miljöbelastande läkemedel. 

Två mål uppnåddes inte under 2021, att minska klimatpåverkan från livsmedel med 10 procent, samt att 50 procent av våra fordon ska drivas med förnybart bränsle. Där landade vi nära målet, på 47 procent. 

Lokala miljöinitiativ gör skillnad

Under 2021 har en rad miljöinitiativ genomförts, bland annat har bolaget investerat i fler elcyklar för att minska användningen av bilar och infört nyckelfri hemtjänst, vilket även det kommer att minska bilåkandet.

Miljöchef Anna-Lena Carling berömmer också alla medarbetare som kommer på egna miljöaktiviteter.

– Det finns många fina initiativ ute i verksamheterna. Det kan till exempel vara att man samlar skräp i närområdet vid sin arbetsplats, ordnar loppis, byter ut vissa engångsartiklar mot flergångs, köper in skyddsförkläden som kommer från förnybar råvara. Det är fint att se att det finns ett så stort engagemang.

Tiohundras miljöarbete