Hoppa till innehåll
Skylt med pil och texten akutmottagning

Norrtälje sjukhus i normalläge efter två år av pandemi

2022-03-07

Ett förbättrat vårdplats- och personalläge samt ett minskat covidflöde gör att Norrtälje sjukhus övergår till normalläge från och med måndagen den 7 mars. Sedan pandemins början för två år sedan har sjukhuset vårdat över 500 patienter med covid-19.

– Vi ser att sjukhusets vårdplatsläge förbättrats den senaste veckan. Personalläget är fortfarande ansträngt på vissa avdelningar, men sjukfrånvaron minskar successivt. Det gör att vi nu kan återgå till ordinarie verksamhet och återuppta de planerade operationer och behandlingar som behövt vänta, vilket är mycket glädjande, säger chefläkare Susanne Bergenbrant Glas.

Första patienten

Norrtälje sjukhus har, med endast ett kort avbrott, varit i stabs- eller förstärkningsläge sedan den 14 december 2021. Också dessförinnan har sjukhuset under långa perioder arbetat i förhöjt beredskapsläge sedan den 17 mars 2020, när sjukhuset fick sin första patient med bekräftad covid-19.

– Också under fjärde pandemivågen har många patienter med covid-19, framför allt ovaccinerade, behövt sjukhusvård. Det har också förekommit att patienter som vårdats av andra orsaker även haft covid-19, vilket ställt stora krav på sjukhusets medarbetare då dessa patienter behöver vårdas avskilt med särskilda rutiner för att undvika smittspridning. Samtidigt har sjukhuset under vintern haft extremt hög personalfrånvaro vilket ytterligare försvårat situationen, säger Susanne Bergenbrant Glas.

”Styrkan i Tiohundramodellen avgörande”

– Pandemin är inte över, men det är min förhoppning att den minskning vi sett i covidflödet de senaste veckorna håller i sig. Jag vill rikta ett stort tack till alla medarbetare och chefer som sett till att sjukhuset och hela Tiohundra klarat av den här exceptionellt utmanande tiden, som inte liknar något annat sjukvården och omsorgen tidigare ställts inför. Styrkan i vår unika Tiohundramodell har verkligen varit avgörande under de här två åren, säger Tiohundras VD Peter Graf.

Så många har vårdats för covid-19 på Norrtälje sjukhus

  • Måndagen den 7 mars vårdas totalt sex patienter i sjukhusets covidflöde. Ingen av dessa behöver intensivvård.
  • Sedan pandemins början har Norrtälje sjukhus vårdat 517 patienter med covid-19.
  • Av dessa har 415 haft covid-19 som huvuddiagnos.
Senast uppdaterad
2022-03-10