Hoppa till innehåll
Ljus tegelbyggnad i vintersol, texten "Norrtälje sjukhus" på fasaden.

Norrtälje sjukhus i stabsläge på grund av hög belastning

2022-12-19

Norrtälje sjukhus övergår till stabsläge från och med måndagen den 19 december. Orsaken är ett kraftigt ökat antal patienter med covid-19, hög belastning på intensivvården samt sjukfrånvaro bland personalen.

På måndagsförmiddagen vårdades 33 patienter i sjukhusets covidflöde. Merparten av dem är inlagda på grund av covid-19. Dessutom vårdas flera patienter med influensa och RS-virus. En patient med covid-19 behöver intensivvård.

– Läget har varit tufft en längre tid, och under helgen har det förvärrats ytterligare, med överbeläggningar på samtliga vårdavdelningar och övernattande patienter på akutmottagningen, vilket är mycket ovanligt. Vi ser dessutom att trycket på intensivvården just nu är mycket högt. Det är bekymmersamt, inte minst med tanke på de stundande jul- och nyårshelgerna, säger chefläkare Susanne Bergenbrant Glas.

Operationer skjuts upp

Sjukhuset övergår till stabsläge för att på bästa sätt kunna prioritera den akuta, nödvändiga vården. De operationer som inte är nödvändiga att genomföra just nu skjuts upp, och personal omfördelas.

– Vi har fått möjlighet att remittera vissa patienter vidare till andra vårdgivare i regionen, och har även ett nära samarbete med biståndsavdelningen och äldreomsorgen för att få snabb tillgång till korttidsplatser, vilket kan avlasta sjukhuset, säger Susanne Bergenbrant Glas.

Långa väntetider

Sjukfrånvaron bland sjukhusets medarbetare är hög. Det ansträngda läget på sjukhuset kan innebära långa väntetider på akutmottagningen och närakuten.

– Den som är akut sjuk ska alltid söka vård, men är det inte brådskande är det bättre att stanna hemma och först rådgöra med 1177, eller vänta till nästa vardag och kontakta vårdcentralen. Jag vill också uppmana alla att ta det försiktigt på hala gator och trottoarer, så att man slipper hamna på akuten med bruten fot- eller handled. Använd broddar, eller vänta med promenaden, säger Susanne Bergenbrant Glas.

Påverkar hela sjukhuset

Inte sedan den mest intensiva fasen av pandemin har så många patienter vårdats för covid-19 på Norrtälje sjukhus. Att en stor majoritet av befolkningen nu är vaccinerad innebär att de allra flesta inte blir lika svårt sjuka.

– Det gör att läget nu är annorlunda, jämfört med i inledningen av pandemin. Likväl innebär den ökning vi nu ser i covidflödet en stor arbetsbelastning och hög beläggning på våra avdelningar, vilket påverkar hela sjukhuset. Jag vill rikta ett stort tack till alla medarbetare som nu sliter hårt för att klara av den här mycket tuffa situationen, säger Tiohundras VD Peter Graf.

Besöksrestriktioner på Norrtälje sjukhus

Norrtälje sjukhus vårdavdelningar har besöksrestriktioner, och kan tillföra tillfälligt stopp för besök vid pågående smittspridning. Kontakta alltid avdelningen i förväg för att få veta vad som gäller just nu.

Kontaktuppgifter till vårdavdelningarna

Fontän i förgrunden, i bakgrunden entré till ljus tegelbyggnad, Norrtälje sjukhus.

Så söker du vård

1177, vårdcentralen, närakuten eller akuten? Här finns information om var du kan vända dig för att få hjälp.

Ett vinterklätt par  håller om varandra och ser ut över vatten.

Coronaviruset, covid-19

Covid-19 orsakas av ett virus och ger symtom som kan påminna om förkylning. Stanna hemma tills du känner dig frisk.