Hoppa till innehåll
Översnöad bil med Tiohundras logga.
De stora snömängderna kan innebära försenade hemtjänstinsatser.

Snöoväder påverkar Tiohundras verksamheter

2022-12-13

Snöovädret över Roslagen på tisdagen påverkar flera av Tiohundras verksamheter. Bland annat kan vissa av hemtjänstens besök bli försenade eller uppskjutna. Samtidigt är läget fortsatt ansträngt på Norrtälje sjukhus.

Snön och den hårda blåsten gör att hemtjänsten, framför allt i Norrtälje med omnejd, kan ha svårt att komma fram till kunderna på utsatt tid.

– Vi kommer att behöva prioritera under dagen. I första hand utför vi de basala, viktigaste hjälpinsatserna. Vi påverkas också av en hög sjukfrånvaro och hoppas att kunder och anhöriga har förståelse för att insatserna kan bli försenade, säger Jesper Kyrk, verksamhetschef för Tiohundras hemtjänst.

Larminstallationer skjuts upp

Trygghetsjouren rapporterar att nattpatrullerna kunde ta sig fram till sina kunder under natten till tisdag. Däremot kan planerade installationer av trygghetslarm som skulle ske under tisdagen komma att skjutas upp.

Även andra verksamheter som gör hembesök påverkas av vädret och det besvärliga väglaget. Det sjukhusanslutna mobila hemsjukvårdsteamet, SAMS, räknar med att behöva prioritera bland dagens inplanerade besök. Också här kan det uppstå förseningar. Berörda kunder kommer att meddelas. Leveransen av lunch till Tiohundras äldreboenden kan också bli något försenad.

Högt tryck på Norrtälje sjukhus

Norrtälje sjukhus har den senaste tiden haft ett högt tryck på grund av ökad spridning av virus som covid-19, influensa och RS-virus. Samtidigt är sjukfrånvaron hög bland medarbetarna, vilket bland annat påverkar väntetiderna på akuten, som kan bli långa.

På tisdagen vårdas ett 20-tal patienter med covid-19 på sjukhuset, varav en behöver intensivvård.

– Vi har ett tufft läge, och halka kan innebära ett ytterligare ökat tryck på akutmottagningen. Jag vill vädja till alla som inte behöver ge sig ut på vägar och trottoarer att stanna hemma tills snö- och halkbekämpningen hunnit ikapp. Den som är akut sjuk ska alltid söka vård, men är det inte brådskande är det bättre att stanna hemma och först rådgöra med 1177, säger chefläkare Susanne Bergenbrant Glas.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla medarbetare i våra vård- och omsorgsverksamheter, som även i de tuffaste av förutsättningar gör sitt allra yttersta för att hjälpa våra patienter, kunder och brukare, säger Tiohundras VD Peter Graf.