Hoppa till innehåll
Blåsippor.

Tiohundras miljömål för 2023 klara

2022-10-31

Tiohundra har en miljöplan som bland annat innehåller fem tydliga miljömål. Miljömålen ska bidra till att bolaget minskar sin miljöbelastning. Ett helt nytt mål för kommande år är att verksamheterna ska öka cirkulära flöden av material och produkter.

Tiohundra är ett miljöcertifierat bolag och miljömålen är en viktig del av arbetet med att mäta hur väl bolaget lever upp till certifieringens krav på ständiga förbättringar. Målen, som nu är beslutade, gäller för kommande år.

Utöver målen består miljöplanen av ett antal styrande principer, till exempel att resfria och digitala arbetssätt ska prioriteras och att bolaget i första hand ska välja energi med förnybart ursprung vid tecknande av nya avtal om leverans av el, fjärrvärme och kyla.

Bolagsövergripande mål för 2023

1. Minska läkemedels miljöpåverkan genom att aktivt arbeta för en effektiv och patientsäker läkemedelshantering.
2. År 2023 ska mängden matsvinn ha minskat med 30 procent i jämförelse med startvärde år 2014.
3. Minska klimatpåverkan från bolagets livsmedelsinköp.
4. Öka cirkulära material- och produktflöden och därmed minska resursförbrukningen.
5a. Minska miljöpåverkan från transporter.
5b. Utredningsmål: Arbeta för att optimera transporter inom Tiohundra och testa ny teknik.

Lokala mål

Ett helt nytt mål för kommande år är att bolaget ska öka cirkulära flöden av material och produkter. Det kan till exempel innebära att man använder flergångsmaterial i stället för engångsmaterial i verksamheterna eller att möbler som inte längre behövs på en enhet återanvänds någon annanstans.

Utifrån bolagets mål ska de olika verksamhetsområdena under november ta fram sina miljöhandlingsplaner, och lokala mål sätts därefter på enhetsnivå under december.

– Utöver de mål och styrande principer som finns i miljöhandlingsplanen så pågår det många andra miljöaktiviteter i bolaget, bland annat elsparkampanjen. Vi gjorde också en hållbar hälsoutmaning för hela bolaget under våren, säger miljöchef Anna-Lena Carling.

 

Rött trähus i förgrunden, vatten och två stora höghus

Tiohundra är miljöcertifierat

Vårt miljöarbete fortsätter. 2023 minskade vi bland annat klimatpåverkan från livsmedel i bolaget med 10 procent.

Leende kvinna med sjukvårdskläder står i korridor. På hennes skjorta sitter en bricka där det står läkare.

Sök ett meningsfullt jobb!

Vill du göra skillnad på riktigt? Välkommen till Tiohundra! Vi jobbar med hälsa, vård och omsorg i hela Norrtälje kommun.