Hoppa till innehåll
En man sitter på en stol med  VR-glasögon .  En kvinna med sjukhuskläder och munskydd sitter bredvid.
​Christer Skoog tränar sin nacke med hjälp av VR-glasögon. Sjukgymnast Pernilla Johnsson följer upp träningen.

Rehabpatienter tränar nacken med VR

2023-11-20

Christer Skoog fick sin whiplashskada 2009 och har provat många olika träningsformer under åren. För några veckor sedan startade han tillsammans med sjukgymnast Pernilla Johnsson på rehab en digital träning med hjälp av VR-glasögon.

I den virtuella miljön utför man olika tester och övningar som är utformade för att hjälpa patienten att minska sin smärta genom att träna upp sin muskulära funktion i nacken. Träningen utgår från patientens behov, mål och förmåga.

Roligaste rehabträningen med VR

Gym, simning, yoga…Ja, Christer hade testat det mesta som skulle kunna hjälpa honom att bygga upp den muskulära funktionen i nacken, men ingen träningsform kändes helt rätt.

– Det blev tråkigt och statiskt att upprepa samma övningar, men nu när jag tränar med hjälp av VR-glasögon tycker jag att träningen är rolig. Det är lite som ett TV-spel där jag gör olika uppgifter genom att vrida huvudet, säger Christer.

Han fortsätter:
– Det är lite spännande att sätta på sig glasögonen och se hur jag ska klara övningarna. Jag upplever att jag glömmer bort rädslan när jag kliver in i VR-världen. Vid vanlig träning kan rädslan att det ska göra för ont få mig att stanna upp och inte fullfölja hela rörelsen. När jag tränar med VR lägger jag smärtan åt sidan för en stund och koncentrerar mig på att fullfölja övningarna som utspelar sig framför mina ögon.

Bättre följsamhet när träningen uppskattas

Pernilla Johnsson och en kollega har sedan i våras testat den digitala VR-träningen på patienter med olika typ av nacksmärtor och skador. Det finns ingen övergripande utvärdering av resultatet ännu, eftersom rehab inte använt systemet så länge. Pernilla och hennes kollega upplever dock att följsamheten är högre än vid vanlig träning.

– Precis som Christer också säger, så uttrycker många att det är roligt, och då kommer man hit och tränar, säger Pernilla Johnsson.

Kvinna i sjukhuskläder håller upp ett par VR-glasögon.
Sjukgymnast Pernilla Johnsson med den virtuella träningen i sin hand.

Individanpassad träningmed bra överblick

Beroende på skadans omfattning och patientens smärta individanpassas träningsprogrammen. Det finns olika svårighetsgrader och övningar som kan handla om allt ifrån att få ett klot att rulla ner i ett hål på en balansbräda, till att få en prick att fånga en diskus som rör sig med olika hastighet i olika mönster. Allt styrs genom användarens huvudrörelser.

När träningstillfället är klart går Pernilla och Christer igenom resultatet. Hur många procent lyckades patienten styra pricken i diskusens hål den här gången? Böjdes huvudet snabbare åt vänster eller höger? Klarade patienten bättre av övningarnas delar som innebar böjning av huvudet upp och ner än i sidled?

– Vi som behandlare får en bra överblick direkt på skärmen över alla träningstillfällen, vilka framsteg patienten gör och vad vi måste öva mer på, säger Pernilla Johnsson.

– Det är kul när man gör framsteg, jag får pepp både från den virtuella världen och av Pernilla, skrattar Christer innan han lämnar dagens träningspass på rehab.

Fakta VR-glasögon

Förutom nacksmärta efter nackskador och åldersförändringar kan VR-glasögonen användas vid yrsel och huvudvärk relaterade till funktionsproblem i nacken. Även komplexa besvär med yrsel, illamående, trötthet samt kognitiva nedsättningar efter hjärnskakningar kan behandlas med VR-glasögonen.

Glad man i vårdkläder ler och håller ut armarna åt sidorna. Tegelbyggnad i bakgrunden.

Rehab – fysiskt och digitalt

Rehab öppenvård erbjuder både fysiska och digitala besök. Missa inte våra filmade träningsprogram!

Knäböj, broddar och 95-åringar som tränar digitalt

Träningsprogram via app för 95-åring? Ja, Carina Morén och Annett Johansson från rehab på Norrtälje sjukhus har exempel som visar att det verkligen fungerar. Hör också om knäböj, lunchpromenader och broddar – som inte bara är för äldre!