Hoppa till innehåll
Man står på trappa utanför tegelbyggnad.

Flexibilitet viktigt vid hållbart sjukhusbygge

2024-04-18

I projektet med förstudien för en om- och utbyggnad av Norrtälje sjukhus är visionen ”En hållbar plats för framtidens hälsa och sjukvård”. Hur planerar man för hållbarhet när det kommer till ett sjukhus som ska möta framtidens nya utmaningar och möjligheter?

Förstudien bedrivs i samverkan mellan fastighetsförvaltarna Locum AB, Tiohundra och Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON). En gemensam vision för projektet är ”En hållbar plats för framtidens hälsa och sjukvård”. Förstudien är i ett tidigt skede, och inget beslut finns ännu om ett genomförande. Men att tänka på hållbarhet redan i förstudien lägger grunden för att nå visionen, säger projektledaren Rune Fagerlund.

– Många sjukhus från 1960-talet har fått rivas eller byggas om för annan vårdverksamhet eftersom de inte kan leva upp till dagens krav, och är svåra att anpassa bland annat när det gäller tillgänglighet.

Anpassningsbart och flexibelt

Hur kommer sjukvården att se ut 2030, eller 2040? Kommer mer sjukvård att bedrivas i hemmen? Vilka tekniska möjligheter finns i framtiden? Det är många frågor att ta hänsyn till när man planerar att nytt sjukhus. Rune Fagerlund förklarar att det gäller att hitta flexibla lösningar för att bygga hållbart.

– När vi i förstudien jobbar med olika scenarier för att kunna möta framtidens krav är flexibilitet viktigt. Att sjukhusets verksamheter utformas så att det går att ställa om till framtida behov och arbetssätt.

Minimera miljöpåverkan

I Tiohundras hållbarhetspolicy framgår att bolaget ska minimera miljöpåverkan från el- och värmeförbrukning, samt ha god beredskap för, vara uthålliga vid och anpassa oss efter extraordinära händelser och effekter av ett förändrat klimat. Tiohundra är miljöcertifierat och strävar efter att minimera miljöpåverkan. En styrande princip i bolagets miljöhandlingsplan handlar om att ställa krav på energiprestanda vid nybyggnation och större ombyggnationer.

– I nybyggda sjukhus installerar man idag kyld tilluft för att möta värmeböljor samtidigt som man effektiviserar energiåtgången med exempelvis värmeåtervinning, energibrunnar och LED-armaturer, berättar Rune Fagerlund.
– Ett sjukhus är en komplex fastighet där det finns många tekniska system som måste fungera dygnet runt.

Lägga en god grund

Martin Max, Locums projektledare för förstudien, förklarar att Locum har ett inarbetat hållbarhetsperspektiv i riktlinjer och styrdokument för alla skeden i ett byggprojekt.

– Det omfattar till exempel miljöcertifieringar, klimatpåverkan, energiprestanda, materialval, återbruk och avfallshantering. I förstudien utreder vi olika hållbarhetsaspekter och förutsättningar för att lägga en god grund för hållbarhetsarbetet, berättar han.

Höstsol på tegelbyggnader, grönska i förgrunden

Akutsjukhuset i Roslagen

Region Stockholms nordligaste akutsjukhus har närakut, akutmottagning, intensivvård, röntgen och specialistmottagningar.

Rött trähus i förgrunden, vatten och två stora höghus

Tiohundra är miljöcertifierat

Vårt miljöarbete fortsätter. 2023 minskade vi bland annat klimatpåverkan från livsmedel i bolaget med 10 procent.