Hoppa till innehåll

Hälsoråd 4: Var försiktig med alkohol

Då minskar du risken att drabbas av alkoholrelaterade sjukdomar och beroende.

Vad är riskbruk av alkohol?

Med riskbruk av alkohol menar vi antingen att du har en hög genomsnittlig konsumtion av alkohol eller att du dricker mycket alkohol vid ett och samma tillfälle minst en gång i månaden.

En hög genomsnittlig konsumtion betyder att du dricker mer än 14 standardglas i veckan om du är man och mer än 9 standardglas i veckan om du är kvinna. Om du vid ett och samma tillfälle dricker 5 eller fler standardglas som man, och 4 eller fler standardglas som kvinna, definieras det som ett riskbruk.

Gränserna för riskbruk är inte exakta. Hur känslig man är för alkohol kan variera. För gravida definieras allt bruk av alkohol som riskbruk, eftersom alkohol kan skada fostret.

Beroende eller missbruk?

I vården skiljer vi på beroende och missbruk av alkohol. Det handlar både om hur mycket man dricker och om vilka följder drickandet får för den drabbade och hans eller hennes omgivning.

När man talar om alkoholberoende handlar det om både fysiska och psykiska följder för den som dricker. Hjärnan och kroppen vänjer sig vid alkoholen och det blir svårt att klara sig utan.

Ett missbruk påverkar livssituationen genom att man missköter sitt arbete, kör bil när man är påverkad eller kan hamna i farliga situationer som slagsmål eller bli sexuellt utnyttjad. Relationen till familj och närstående påverkas också av missbruket.

Tidiga varningstecken

Alkoholproblem kan vara allt från lindriga till mycket svåra. Ett tidigt varningstecken är att du dricker allt större mängder alkohol. Då är du en riskkonsument.

Minska din alkoholkonsumtion

Om du är på väg att bli en riskkonsument, försök att skära ned på din konsumtion. Det kan du göra genom att till exempel:

  • dricka vatten till maten och hoppa över drinken före festen
  • varva alkohol med alkoholfri dryck, till exempel dricka vatten till vinet
  • inte ha sprit och vin stående hemma
  • tala om för personer i din omgivning att du tänker ändra dina alkoholvanor.

Här kan du få hjälp

Senast uppdaterad
2023-08-30