Hoppa till innehåll

Mindfulness – veckoprogram 1

Dag 1: Kroppsscanning 1
Dag 2: Kroppsscanning 2
Dag 3: Kroppsscanning 1
Dag 4: Kroppsscanning 2
Dag 5: Kroppsscanning 1
Dag 6: Kroppsscanning 2

Ljudfiler till övningarna:

Kroppsscanning 1
Kroppsscanning 2

Rättigheterna till text och övningar tillhör Kim Juhlin. Rättigheterna till ljudfilerna tillhör Tiohundra AB.

Tips och råd

Kroppscanning kan vara djupt avslappnande, speciellt när den görs liggande på rygg. Om det är svårt för dig att hålla dig vaken, se om du kan ändra tiden på dygnet då du utför meditationen eller om du behöver ändra din position till sittande istället, du kan även pröva att ha ögonen öppna.

Meningen är att vi här ska försöka vara vakna hela meditationen igenom och se vad vi upptäcker i kroppen samt öva vår koncentrationsförmåga. Du kan dock med fördel göra kroppsscanning innan du går och lägger dig som en nedvarvning och för en lugnare och skönare sömn. Om det är väldigt svårt att hålla sig vaken genom en kroppsscanning, trots ovanstående tips, så gör övningen ståendes.

Veckans vardagsövningar

– Ät något med dina fulla uppmärksamhet. Var medveten om alla smaker, känslor, förnimmelser, färger etc. Se vad du upptäcker!

– När du sätter dig, när du reser dig, när du går, när du ligger ner – känn in i kroppen och håll kvar uppmärksamheten där en stund. Även när du pratar eller lyssnar på någon, se om du kan vara i kroppen samtidigt. Se om du spänner dig i ”onödan” och släpp på spänningen/kontrollen, låt din kropp och andning vara naturlig – checka under dagen så ofta du minns.

Vidare till veckoprogram 2

Acceptans (Mindfulness-attityd 1):

  • Att se saker som dom verkligen är inte som vi vill att det ska vara eller försöker få dom till att vara
  • Att förstå och inse skillnad om det vi kan påverka och inte, och att släppa taget om det som inte går att ändra just nu
  • Att tillåta även negativa eller svåra känslor får finnas eftersom dom ändå finns just då du upplever dom, det kan inte vara på något annat sätt
  • Att acceptera dom gånger vi har svårt för eller inte överhuvudtaget kan acceptera något som sker i livet eller inom oss
  • Att acceptera betyder inte att man alltid känner sig glad, stark och tillfreds med vad som än händer. Det betyder snarare att inte gå i krig eller motstånd mot det som redan är, hur tufft det än är – det är som det är helt enkelt
  • Prova nästa gång något oväntat, ”negativt” eller ovälkomnat sker i ditt liv, att säga ja istället för nej. Inte som ett intellektuellt ja, utan mer som ett inre ja – se om du kan försiktigt ”luta” dig mot det. Vad händer då?
  • Släpp taget (låt allt vara som det är, försök inte få något bättre eller sämre, låt allt ha sin gång – lita på att ”systemet” stabiliserar sig självt tillslut)

Acceptera nuet fullständigt helt och hållet, vilken omständigheterna eller känslorna än är dom gånger du inte kan påverka något just för stunden.


Läs mer om Acceptans i Anna Kåvers bok – Att leva ett liv, inte vinna ett krig

 

Senast uppdaterad
2023-08-30