Hoppa till innehåll

Frågor och svar

Tre äldre damer fikar och ser glada ut.

Välja boende

Vad behöver jag för att söka plats på ett boende?

Först behöver du ett biståndsbeslut från Kommunalförbundet Sjukvård och Omsorg i Norrtälje. Via mottagningsenheten kommer du i kontakt med en biståndshandläggare: 0176-714 17. Biståndshandläggaren handlägger och svarar på frågor om ditt ärende. Har du frågor om kostnaden för boendet kan du kontakta avgiftshandläggaren på Norrtälje kommun, som nås via växeln på 0176-710 00.

Hur snabbt kan jag få en plats?

När du har beviljats en plats på ett äldreboende ska beslutet verkställas inom tre månader. Det innebär att du ska bli erbjuden plats och få möjlighet att flytta ganska omgående.

Får min partner flytta med?

För att ha rätt att bo tillsammans på ett äldreboende måste minst en av er ha beviljats plats av en biståndshandläggare. Par kan erbjudas att bo i en större lägenhet eller i olika lägenheter på samma äldreboende. Det är inte alla av Tiohundras äldreboenden som har möjlighet att erbjuda parboende, så hör med det boendet som du är intresserad av.

Hur väljer jag boende?

När du beviljats bistånd kan du i många fall välja var du ska bo. Du hittar också kontaktuppgifter till boendena om du har frågor eller om du vill hälsa på. Du och dina anhöriga är självklart välkomna att komma och titta på boendet.

Vad finns det för olika sorters boenden?

Tiohundra har tio boenden, runt om i Norrtälje kommun. Vi har boenden i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik, Bergshamra, på Blidö och i Älmsta. Vi har äldreboenden, demensboenden, ett trygghetsboende och ett antal korttidsboenden. Alla boenden har ett stort aktivitetsutbud. Några boenden har flerspråkig personal, till exempel finsktalande.

Mer information om våra boenden

Inflytt

Vad händer när jag flyttar in?

När du flyttar in hos oss erbjuds du en egen kontaktperson i personalgruppen. Tillsammans med dig planerar kontaktpersonen vilken hjälp du vill ha utifrån dina behov, förmågor och önskemål. Det skrivs ner i en genomförandeplan, så att de personer som arbetar hos dig vet vad du vill och behöver ha hjälp med. Att du får en individanpassad omsorg är viktigt för oss.

Vad behöver jag ha med mig?

Du tar med det möblemang du vill ha. Tv finns i gemensamhetsutrymmen, men vill du ha egen tv och ett större utbud kanaler (vi har basutbud) kan du ta med det och koppla in i din lägenhet.
För att underlätta för dig har vi sammanställt en lista på saker som är bra att ha med. Där finns även information om hemförsäkring.

Bra att känna till innan du flyttar in hos oss (pdf)

Hur fungerar det med mat?

På boendet ingår frukost, förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika, middag, kvällsmål och vid behov nattmål. Vi har två egna kök där maten lagas och på alla våra boenden har vi olika former av sammankomster där de boende får komma med önskemål och synpunkter gällande maten.

Information om mat och måltider

Frågor om coronaviruset

Hur arbetar ni coronasäkert?

Vi följer de aktuella riktlinjerna för att arbeta smittsäkert. Vid frågor, kontakta enhetschef på respektive boende.

Senast uppdaterad
2024-01-15