Hoppa till innehåll

Mindfulness – veckoprogram 6

Dag 1. Kärleksfull medkänsla (Lovingkindness/Self-compassion)
Dag 2. Sittande meditation 2
Dag 3. Sittande meditation 1
Dag 4. Kärleksfull medkänsla
Dag 5. Sittande meditation 1
Dag 6. Kärleksfull medkänsla

Ljudfiler till övningarna:

Kärleksfull medkänsla
Sittande meditation 1
Sittande meditation 2
Andrum

Rättigheterna till text och övningar tillhör Kim Juhlin. Rättigheterna till ljudfilerna tillhör Tiohundra AB.

Tips och råd

När du övar kärleksfull medkänsla i de formella meditationerna eller i vardagen, försökt att mer känna än tänka. Det är inte orden i sig som ska uppfyllas eller hjälpa dig. Du ska mer utforska och se hur orden landar i din kropp och fokusera din mentala uppmärksamhet på hjärtat och kroppen. Lägg gärna en hand om hjärtat, känn in där. Låt handen och hjärtat få bära orden. Ibland räcker det att bara hålla hand om hjärtat och fokusera där som om du sa orden, och bara vila med omhändertagandet av känslorna med din hand och uppmärksamhet där.

Vila uppmärksamheten på handens trygga värme och gå tillbaka dit när du drar iväg med uppmärksamheten någon annanstans. Lek runt lite med övningen och fastna inte om orden inte ger en emotionell respons i din kropp, fortsätt bara gå runt till de olika orden och försök få kroppen att uppfatta och svara an på dom. Använd dina egna ord och vad du själv behöver just för dig själv i stunden.

Det kan mycket väl hända att du istället för omhändertagande, varma och positiva känslor hamnar i självkritik, hat och sorg. Det är helt normalt, döm dig inte för detta. Vi har olika förutsättningar och svårigheter till självomhändertagande och självmedkänsla, mycket beroende på vilken bakgrundshistoria vi kommer ifrån.

Detta är återigen en mindfulnessövning, inte ett resultatuppnående , misslyckande eller ett slags strävande efter perfektion med någonting. Om övning blir för negativ och stark för dig, gör den inte eller hitta en väg som passar dig bättre för samma ändamål. Detta är i sig en kärleksfull handling förstås!

Vardagsövningar

– Fortsätt öva RAIN varje dag och vid behov. Gör den gärna i samband med till exempel ett ”Andrum”.

– Lägg till övningar varje dag där du stannar upp och observerar ditt inre samt önskar dig ”lugn” – ”säker och trygg” - ”leva med lätthet” – ”kärlek” –”omtanke för mig själv och andra” – ”glädje” – ”lycka” – ”tacksamhet”. Du kan även lägga till ord som du tycker är bra och som passar dig bäst i stunden, vad du behöver mest av just då du gör detta. Lägg gärna en hand över hjärtat och/eller magtrakten. Ibland räcker det med att bara lägga handen på områdena där det gör emotionellt eller fysiskt ont, utan orden, bara känn in i handen och hur den ”tar hand” om känslan.

Veckans bilaga
Jon Kabat-Zinn: Compassion and Mindfulness

Kärleksfull medkänsla (self-compassion) (Mindfulness-attityd 6):

Att acceptera sig själv fullt ut är en av de högsta lärorna i mindfulness. Kanske också en av de svåraste. Så mycket dömande om oss själva om hur vi tycker att vi borde vara men kanske inte är. Så mycket åsikter om vad som är bra och vad som är dåligt med oss själva. Att utveckla medkänsla handlar inte så mycket om någon specifik teknik vi övar upp och blir bra på. Det handlar mer om att avtäcka dessa dömanden, motstånd och strävanden och tydligt komma till insikt med att vi redan är hela och perfekta som vi är, trots våra imperfektioner.
– Kim Juhlin

Läs mer om kärleksfull medkänsla i Ola Schenströms bok – 52 vägar till medkänsla

Senast uppdaterad
2023-08-30