Hoppa till innehåll

Åtta tips som kan minska risken för fall

Med enkla medel kan du göra din hemmiljö säkrare så att du minskar risken att falla. Här följer åtta tips på sådant du kan uppmärksamma och åtgärda.

 1. Kontrollera dina mattor. Det är lätt hänt att mattor glider iväg om du snubblar eller halkar till. Därför kan det vara bra att ha halkskydd under dem. Tänk också på att mattkanter som sticker upp är lätta att snubbla på.
   
 2. Kontrollera dina sladdar. Om det ligger lösa sladdar utefter golvet finns det risk för att du snubblar över dem. Se om det går att fästa sladdarna längs väggarna.
   
 3. Se till att du har bra belysning. Det är viktigt med bra belysning både i bostaden och i trapphuset. Tänk också på att det kan vara bra med en nattlampa.
   
 4. Bär mobiltelefon. Om du alltid bär med dig en mobiltelefon kan du få snabbare hjälp om olyckan skulle vara framme.
   
 5. Ta bort höga trösklar. Det är lätt gjort att snava över höga trösklar. Kontrollera om det går att ta bort dem.
   
 6. Ha saker nära till hands. Vissa saker använder du säkert oftare än andra, och då kan det vara bra att ha dem nära till hands. Det kan vara föremål som du sysselsätter dig med, använder i köket eller ofta behöver använda av andra skäl.
   
 7. Ordna en sittplats. Det kan underlätta om du har en sittplats exempelvis i hallen när du behöver ta av och på skor eller på någon annan plats där du kan tänkas behöva vila.
   
 8. Säkra badrummet. Våta golv är hala golv. Ett halkskydd i badkaret eller duschen kan vara till hjälp, liksom en halkfri badrumsmatta som du kan stå på efter bad eller dusch. Även en duschpall eller en duschbräda kan underlätta.

Källa: Socialstyrelsen

Senast uppdaterad
2023-08-31