Hoppa till innehåll

Uppmärksammad arkitektur

1996 integrerades det nybyggda Norrtälje sjukhus med det 100 år gamla och stilfulla lasarettet. Det nya sjukhuset konstruerades med konst och läkekonst i samverkan utifrån tankar om arkitekturens betydelse för hälsa och tillfrisknande.

Studiebesök från hela världen

Den fysiska miljön stimulerar känslor och upplevelser som en bidragande del i läkekonsten. Norrtälje sjukhus arkitektur har rönt internationell uppmärksamhet och tar varje år emot studiebesök från hela världen.

Utformningen är resultatet av ett samarbete mellan arkitekter, konstnärer och vårdpersonal. Tillsammans skapade de en vårdmiljö som är öppen, ljus och modern.

Ljus och harmoni

Färgsättningen är genomgående ljus och harmonisk och fönstren stora. Korridorerna är breda och fungerar som naturliga rum för möten.

Avdelningarna öppnar sig utåt mot konstnärligt anlagda innergårdar där färg, form och doft stimulerar sinnena och inbjuder till rörelse och ro.

I den anlagda stentrappan vid vattenblänket tränar patienter under sommarhalvåret balans och rörelseförmåga tillsammans med sjukhusets sjukgymnaster.

Besökande barn lockas ofta att springa bland växter och skulpturer i innergårdens labyrint.

Konsten på Norrtälje sjukhus

Arbetet med att planera för konstnärlig utsmyckning pågick ända från det att nya sjukhuset endast fanns som ritning. Målet var att integrera det konstnärliga som en bidragande del i den läkande processen och lugna besökaren.

150 konstnärer

Plåt, betong, textil, glas, sten, trä och neon – konstverkens material och storlekar varierar. 150 konstnärer fanns representerade bland de konstnärliga utsmyckningarna som invigdes med en egen ceremoni den 6 juni invigningsåret 1996. Det var en konstsamling värd tre miljoner som invigdes på nationaldagen.

Vågrörelse in i entrén

Från och med denna dag började också vattnet från Vattenpelaren utanför sjukhusentrén att strila. Konstnären Torgny Larsson skapade vattenpelaren i samarbete med smeder, stenläggare och kopparslagare.

Vågrörelsen har transplanterats in i entrén som knyter an till vattentemat. Där har konstnären skapat en vågrörelse av golvets grå och röda Ölandssten. Mönstret är venetianskt.

Senast uppdaterad
2023-08-30