Hoppa till innehåll

Mindfulness – veckoprogram 7

Dag 1. Bergsmeditation
Dag 2. Medvetna rörelser
Dag 3. Kroppsscanning 1
Dag 4. Sittande meditation 1
Dag 5. Gående meditation
Dag 6. Kärleksfull medkänsla

Ljudfiler till övningarna:

Andrum
Bergsmeditation
Gående meditation
Kroppsscanning 1
Kroppsscanning 2
Kroppsscanning 3
Kärleksfull medkänsla
Medvetna rörelser
Sittande meditation 1
Sittande meditation 2
Sittande meditation – ljudankare
Sjömeditation

Rättigheterna till text och övningar tillhör Kim Juhlin. Rättigheterna till ljudfilerna tillhör Tiohundra AB.

Tips och råd

Inför sista veckan, försök att göra övningarna som om det vore din första vecka igen. Använd samma nyfikenhet, öppenhet som om du vore helt nybörjare på mindfulness och aldrig hade testat det förut. Vad upptäcker du, hur är det?

Vardagsövningar

– Gå tillbaka i veckoprogrammen och välj ut dina egna favoritövningar. Förslagsvis fortsätt öva andrum dagligen.

Veckans bilagor
Jon Kabat-Zinn: Mindfulness 9 attitudes – beginners mind

Hur jag vidmakthåller mindfulness (pdf)

Utvärdering v7 (pdf)

Tålamod (patience) och Nybörjares sinne (beginners mind) (Mindfulness-attityd 7 och 8):

Precis som vi övar upp mentala färdigheter som till exempel koncentrationsförmåga med mindfulness så stärker vi även den mentala kapacitet som kallas tålamod. Att bara sitta och vänta in sig själv utan att sträva till något annat, att helt enkelt bara känna en andning gå in och ut genom kroppen stärker oss på väldigt många plan – framförallt vårt tålamod. Vi skulle även kunna kalla det för mental uthållighet eller mental kondition.

Tålamod bygger också upp tolerans, dels för våra inre upplevelser, men även inför oss själva som personer, till andra människor och till livet i sig.

En nybörjares sinne innebär att se saker och ting som om vi aldrig hade upplevt dem tidigare. Ungefär som en marsmänniska på jorden. Vi har så många färdiga koncept om hur vi tycker saker och ting borde vara och glömmer bort att dessa föreställningar nödvändigtvis inte behöver vara helt sanna, kanske är de rentav helt falska ibland. När vi börjar livet ser vi allt för första gången och där finns mycket mer spänning och nyfikenhet kring existensen än när vi blir äldre och börjar konceptualisera allting vi upplever. I mindfulness lär vi oss återigen knyta an till vår sanna natur och mer som en forskare se på saker utan att sträva efter ett visst resultat eller färdigt koncept. Vi lär oss istället att se saker som de är – hur de än är.

Senast uppdaterad
2023-08-30