Hoppa till innehåll

Osteoporosmottagning

En äldre tegelbyggnad omgiven av grönska. I förgrunden en skylt med texten Norrtälje sjukhus.
Telefon
E-tjänster på 1177.se
Hitta hit

Du har inte rätt inställningar för kakor för att visa kartor från Google Maps

Telefontid

Måndag, onsdag och torsdag kl 8-9, tisdag kl 14-15

Övrig tid telefonsvarare. Återbud kan lämnas på röstbrevlåda dygnet runt. Önskemål om förnyelse av recept kan göras på röstbrevlådan.

Mottagningen har stängt 24/6, 28/6, 1/7 och 5/7, samt perioden 29/7-9/8 och följande datum i augusti: 14/8, 21/8 och 28/8.

Besöksadress

Lasarettsgatan 6 (gamla sjukhuset, plan 3)

Anmäl ditt besök i centralkassan i sjukhusets huvudentré. Om du har frikort eller är över 85 år kan du istället registrera dig i självincheckningen i entrén till gamla sjukhuset.

Våra e-tjänster

  • Begär intyg
  • Förnya recept
  • Rådgivning
  • Fråga sjuksköterska
  • Kontakta oss

Logga in

E-kallelse

Vi skickar ut e-kallelse via appen Alltid öppet.

  • När du fått en elektronisk kallelse får du också ett sms.
  • Logga in i Alltid öppet för att läsa kallelsen.
  • Om du inte öppnar kallelsen när du loggat in i Alltid öppet kommer den istället att skickas ut per post, som tidigare. Det gäller även om du inte har appen Alltid öppet.

Välkommen till osteoporosmottagningen

Osteoporosmottagningen i Norrtälje är en specialistenhet som utreder och behandlar benskörhet. Du erbjuds utredning som innefattar bland annat bentäthetsmätning och specialistbedömning. Vid behov ordineras behandling.

Vad är osteoporos?

Benskörhet, osteoporos, är en folksjukdom som ökar risken för frakturer. I Sverige beräknas varannan kvinna och var fjärde man efter 50 års ålder drabbas av en osteoporosfraktur, även kallad fragilitetsfraktur eller lågenergifraktur (fraktur efter ringa våld).

Många frakturer, framför allt kot- och höftfrakturer, medför ett betydande lidande, funktionsnedsättning, ökad dödlighet samt stora kostnader för sjukvården och samhället. Då det finns effektiva läkemedel som minskar risken för ny fraktur är det viktigt att utreda.

Fyra kvinnor i vårdkläder står på rad bakom sjukvårdsbrits.

Vår frakturkedja

På osteoporosmottagningen driver vi en prisbelönt så kallad frakturkedja. Det innebär att du som har haft en fraktur och bedöms ha en hög risk för ytterligare fraktur automatiskt kontaktas av vår frakturkoordinator och erbjuds utredning av benskörhet.

Diagram med rubriken flödesschema frakturkedjan

Behövs remiss?

Du kommer till mottagningen efter remiss från vår frakturkoordinator, din vårdcentral eller annan remitterande läkare.

Innan besöket

När vi har bedömt din remiss får du en kallelse med tiden för ditt besök. Av kallelsen framgår om du behöver förbereda dig på något sätt.

Vid besöket

Anmäl dig i centralkassan i sjukhusets huvudentré. Om du har frikort eller är över 85 år kan du istället registrera dig i självincheckningen i entrén till gamla sjukhuset. Kom ihåg att ta med dig ID-handling (legitimation, körkort eller pass).

Besökstiden är normalt 30-45 minuter. Om du genomgått röntgen med kontrastmedel bör du vänta minst 10 dagar innan bentäthetsmätning. Svar får du från den läkare som remitterat dig till undersökningen.

Efter besöket

Om du ska komma på återbesök så sätts du upp på vår väntelista, och får en ny kallelse.

Rosa sommarblommor i plantering framför  tegelbyggnaden Norrtälje sjukhus huvudentré.

Så söker du vård

1177, vårdcentralen, närakuten eller akuten? Här finns information om var du kan vända dig för att få hjälp.

Höstsol på tegelbyggnader, grönska i förgrunden

Akutsjukhuset i Roslagen

Region Stockholms nordligaste akutsjukhus har närakut, akutmottagning, intensivvård, röntgen och specialistmottagningar.

Senast uppdaterad
2024-06-17