Hoppa till innehåll

Mat och måltider

Två män står vid rullvagn i kök

Våra kök

I Tiohundra har vi två större kök som levererar mat till bland annat våra äldreboenden och Norrtälje sjukhus. Köket på Ros i Norrtälje lagar mat till boenden i Norrtälje, Rimbo och Bergshamra, och i köket på Augustjansgården i Hallstavik lagas maten till boendena i Hallstavik och Älmsta. Blidösundsgården har ett eget mindre kök.

Råvaror

I våra kök använder vi i huvudsak svenska råvaror. 70 procent av det som köps in är svenskt och när det kommer till kött och fågel använder vi bara svenska råvaror. En stor del av råvarorna är ekologiska och fisken kommer från hållbart fiske.

Många mindre mål

Det är lättare att tillgodose kroppens behov av energi och näring genom att fördela intaget av mat på många måltider, vilket också Livsmedelsverket lyfter i sina nya rekommendationer om kost för äldre. Vi serverar flera näringsriktiga mellanmål under dagen. Vi protein- och kaloriberikar särskilt för de som har minskad aptit.

Högtider

På våra boenden uppmärksammas högtider ofta med lite festligare mat. Beroende på säsong ordnas kräftskiva, grillkvällar och liknande.

Från kök till bord

Sedan 2014 driver Tiohundra satsningen Från kök till bord, med målet att höja kvaliteten på kosten och skapa bättre måltidssituationer för kunder på äldreboenden, samt vid sjukhusets vårdavdelningar. Utöver kvaliteten på själva maten arbetar man med andra aspekter från modellen FAMM (fem aspekter av måltidsmodellen) som: mötet, rummet, styrningen och stämningen. Till exempel är ljuset i rummet och dukningen viktiga komponenter i en måltidssituation.

Delaktighet för de boende

På alla våra boenden har vi olika form av sammankomster där de boende får komma med önskemål och synpunkter gällande maten.
På varje boende finns måltidsombud som bland annat ska vara en länk mellan kök och boende och verka för en trevlig måltidsmiljö.

Följ oss gärna på Instagram @tiohundrakoket

Lyssna på Tiohundrapodden när Niclas Gerdsling berättar mer om kökets mat- och måltidsfilosofi:

Senast uppdaterad
2024-02-09