Hoppa till innehåll

Primärvårdsblocket

Allmänt

I Norrtälje kommun finns flera vårdcentraler och husläkarmottagningar. För AT-läkarna finns aktuella mottagningar på orterna Norrtälje, Rimbo, Väddö/Älmsta samt Bergshamra. Det finns också en vårdcentral i Hallstavik men där kan man i nuläget inte placeras som AT-läkare.

AT-läkarna fördelas på ett rullande schema vilket innebär att Norrtälje oftare får AT-läkare till sina vårdcentraler därför att de har dubbelt så många listade patienter jämfört med de andra vårdcentralerna. Det finns möjlighet att önska och man försöker i den mån det är möjligt att tillgodose önskemål. Målet är att du ska få reda på vilken vårdcentral du blir placerad på ungefär ett halvår innan placeringen påbörjas.

Så här kan en placering på en vårdcentral se ut

Första dagen introduktion, nycklar och genomgång av hur arbetet är fördelat tex olika sköterskefunktioner mm. Sedan gick jag dubbelt med min handledare i 2 dagar för att få lite känsla för arbetet.

De första 6 veckorna hade jag generellt 45 min för planerade besök och 30 för akutbesök och träffade ca 7-8 patienter per dag. Därefter har jag 30 min för planerade besök och 15 för akuta besök, träffar ca 8-10 patienter per dag och 2-3 telefontider samt Waranordinationer och recept.

Arbetsuppgifter är allt som kommer innanför dörren, en del akuta eftersom det är långt till sjukhuset för många pat. Mycket hypertoni, diabetes, hjärtsvikt, astma/KOL och sårskador/ bensår. På Väddö jobbar man nära övriga yrkeskategorier och det är lätt att få hjälp och råd.

Jag har 1 timme handledning /vecka där jag har en särskild lista i TC ”handledning”. Där lägger jag in patienter som jag vill diskutera med min handledare. Det har fungerat toppen.

Utbildningar

  • AT-forum varannan onsdag kl 14.30-16.00
  • Primärvårdsutbildning AT varannan fredag kl 13.00-14.30
  • Distriktläkarutbildning en eftermiddag i ånaden inkl lunch i matsalen kl 13.00-16.30 (lunch kl 12-13)
Senast uppdaterad
2023-08-30