Hoppa till innehåll
Tre kvinnor tittar på stor tv-skärm med text i olika kolumner.
Kim Rangemo, Carina Morén och Pia Hammarqvist framför den digitala priotavlan på vårdavdelning 3.

Digital priotavla ökar patientsäkerheten

2022-09-28

Högre patientsäkerhet, bättre arbetsmiljö och sparad tid är några av effekterna som vårdavdelningarna på Norrtälje sjukhus noterat sedan whiteboardtavlorna för patientplanering ersatts av tv-skärmar kopplade till journalsystemet.

Arbetet med ”projekt priotavlan” inleddes förra året. Efter en tid med det digitala arbetssättet är det nu tydligt att fördelarna överväger, enligt Pia Hammarqvist, kvalitetsutvecklare på Norrtälje sjukhus.

– Framför allt ser vi vinster i form av förbättrad patientsäkerhet. Det gamla systemet, när all information om de inskrivna patienterna noterades för hand på stora whiteboardtavlor inne på avdelningsexpeditionen, hade flera brister. Det fanns bland annat risk för att information av misstag suddades bort, eller att magneter som användes som markeringar kunde halka ner och hamna på fel rad, säger Pia Hammarqvist.

Aktuell information alltid tillgänglig

För att säkerställa att rätt och aktuell information alltid finns tillgänglig i den dagliga patientplaneringen beslutade sjukhuset att istället börja visa uppgifterna digitalt på tv-skärmar, kopplade till journalsystemet TakeCare där funktionaliteten redan fanns inbyggd.

– Jag kände till att andra sjukhus redan arbetade på liknande sätt, och föreslog efter ett studiebesök på Danderyds sjukhus att vi skulle prova även hos oss, säger Pia Hammarqvist.

Vårdbehov och specialkost

På den digitala tavlan visas till exempel uppgifter om patienternas vårdbehov, eventuell specialkost, planerad utskrivning och undersökningar som ska göras. Här finns också möjlighet att visa vårdlag, bemanning och schemaläggning.

Alla yrkeskategorier som arbetar med patienterna på sjukhusets vårdavdelningar har nu möjlighet att direkt i sin dator se uppgifterna, vilket är en stor fördel jämfört med tidigare.

– Läkaren kan till exempel vid behov arbeta på distans och göra prioriteringar, vilket är tidsbesparande och underlättar arbetet på plats, säger Kim Rangemo, enhetschef på vårdavdelning 3.

Tre whiteboardtavlor med magneter och text i kolumner.
De tavlor som användes tidigare kunde upplevas som röriga och otydliga.

Fördelar för rehabpersonalen

Carina Morén, enhetschef för rehabpersonalen på sjukhuset, är också mycket positiv till det nya arbetssättet, som visat sig innebära en hel del fördelar man i förväg inte tänkt på.

– Våra dietister kan läsa in sig på patienterna hemifrån, så att de är väl förberedda. Det innebär att vi kan erbjuda möjlighet till visst distansarbete, vilket är bra ur rekryteringssynpunkt. Att snabbt kunna få översikt över avdelningarnas beläggning och patienternas vårdtyngd underlättar också mycket när våra arbetsterapeuter och fysioterapeuter planerar sin dag, säger Carina Morén.

Digital anslagstavla

TV-skärmen har också blivit lite av en digital anslagstavla, där aktuell information lätt kan postas i form av notiser liknande post it-lappar. Det har varit användbart under pandemin, när rutiner och rekommendationer ändrats ofta och med kort varsel.

Under pandemin utvecklades också sjukhusets korta morgonavstämning, det så kallade tavelmötet. Det är numera helt digitalt, vilket gör att fler kan delta och snabbt få en aktuell bild av plats- och personalläget på hela sjukhuset.

Leende kvinna med sjukvårdskläder står i korridor. På hennes skjorta sitter en bricka där det står läkare.

Sök ett meningsfullt jobb!

Vill du göra skillnad på riktigt? Välkommen till Tiohundra! Vi jobbar med hälsa, vård och omsorg i hela Norrtälje kommun.

Höstsol på tegelbyggnader, grönska i förgrunden

Akutsjukhuset i Roslagen

Region Stockholms nordligaste akutsjukhus har närakut, akutmottagning, intensivvård, röntgen och specialistmottagningar.