Hoppa till innehåll
Susanne Bergenbrant Glas utanför Norrtälje sjukhus entré
Chefläkare Susanne Bergenbrant Glas utanför Norrtälje sjukhus

Fortsatt ansträngt läge på Norrtälje sjukhus

2022-07-29

Den 19 juli gick Norrtälje sjukhus upp i stabsläge på grund av hög beläggning, ett ökat antal patienter med covid-19 och sjuk personal. Chefläkare Susanne Bergenbrant Glas berättar om ett ansträngt läge som håller i sig.

 

 

Högt söktryck och covid

Läget är fortfarande ansträngt, med ett högt söktryck på akutmottagningen, ett högt covidflöde och sjuk personal.

– Covidtrycket slår hårdare den här sommaren än förra sommaren, vilket lett till en ökad belastning på sjukvården, säger Susanne Bergenbrant Glas. 

– För att hantera läget på sjukhuset har vi stängt en operationssal och omplacerat personal, vi har också bett frivilliga inom administrationen och timanställda att jobba i vårdavdelningarnas kök, så att den vårdpersonal vi har kan jobba där de verkligen behövs. Vi har ett uppdrag att sköta akutsjukvården i Norrtälje kommun, vilket gör att vi måste balansera patienternas behov mot personalens behov av semester och ledighet och det är med sorg jag säger att vi tyvärr har tvingats beordra in 6-7 sjuksköterskor för att klara patientsäkerheten och inte gå under minimibemanningen på våra vårdavdelningar och på akutmottagningen.

– Det är viktigt att du söker vård när du behöver det, men välj rätt kontaktväg. Kontakta 1177 om du behöver rådgivning och vägledning. Vid svårare olycksfall eller akuta sjukdomar ring 112. Är du sommarboende i kommunen ser vi gärna att du vänder dig till din ordinarie vårdcentral eller närakut.

Fasad på Norrtälje sjukhus. Blommor i förgrunden.

Så söker du vård i sommar

Sommartid är det extra högt tryck på vården i Norrtälje kommun. Sök vård när du behöver det, men välj rätt kontaktväg.