Hoppa till innehåll
Leende kvinna med glasögon sitter i stol. Grönska i bakgrunden.
Foto: Privat

”Jag visste automatiskt vad jag skulle göra”

2022-08-16

Under sommaren hamnade Monica Åberg, som arbetar i nattpatrullen i Rimbo, i en situation där en person behövde hjärt-lungräddning. Utan att tveka ingrep hon. Att hon regelbundet gått utbildning i HLR på jobbet var avgörande, säger hon.

Det var tidigare i sommar som Monica Åberg promenerade runt i ett köpcentrum i Stockholm med sin mamma, när tumult plötsligt utbröt i närheten.

– Jag gick fram och förstod direkt att det var en person som hade satt något i halsen. Personen tappade medvetandet och blev blå, så jag påbörjade omedelbart HLR, berättar Monica.

Utförde HLR tills ambulansen kom

Under tiden hade någon ringt efter ambulans. Monica fick också hjälp av en annan person på platsen, och de turades om att utföra kompressioner tills ambulansen kom.

– Jag hade många tankar och funderingar efteråt. Jag pratade med en anhörig till personen men vi utbytte tyvärr inga kontaktuppgifter. Det hade varit fint att veta hur det gick.

Utbildning gör skillnad

Monica har vid två tillfällen utfört hjärt-lungräddning i sitt jobb i Tiohundra, en gång i sitt tidigare arbete som personlig assistent och en gång under tiden som anställd i nattpatrullen.

– Jag har verkligen haft nytta av utbildningen i HLR som jag har fått genom jobbet. Utan den hade jag till exempel inte vetat hur hårt man måste trycka vid kompressioner. Det är skönt att veta att jag har kunskapen i ryggen.

HLR-utbildning är obligatoriskt för Tiohundras medarbetare.