Hoppa till innehåll
Äldre tegelbyggnad. I förgrunden en skylt med texten Norrtälje sjukhus.
Kognitiva mottagningen på Norrtälje sjukhus stänger den 1 juli.

Kognitiva mottagningen stänger 1 juli

2022-06-10

På grund av personalbrist kommer kognitiva mottagningen på Norrtälje sjukhus inte att kunna öppna igen som planerat efter sommarstängningen. Ambitionen är att så snart som möjligt rekrytera ny personal med den specialistkompetens som krävs, för att åter kunna öppna mottagningen.

Kognitiva mottagningen möter, utreder och stödjer patienter med misstänkt demenssjukdom och personer med misstänkt ovanlig demenssjukdom som kräver specialiserad vård.

Kräver personal med specialistkompetens

Mottagningen bemannas av personal med specialistkompetens inom området kognitiv svikt. Här träffar patienterna geriatriker med särskild kunskap inom demensområdet, Silviasjuksköterska, Silviasyster och arbetsterapeut.

– För att kunna hålla mottagningen öppen krävs både läkare och sjuksköterska med den rätta specialistkompetensen. Dessvärre står vi utan dessa båda nyckelfunktioner efter sommaren, och tvingas därför hålla mottagningen stängd tills vidare, säger Greger Slättman, chef för geriatriska kliniken på Norrtälje sjukhus.

Remitteras till vårdcentralen

De patienter som i dag är inskrivna på kognitiva mottagningen kommer att remitteras till sin vårdcentral, där de får hjälp med fortsatt uppföljning av symtom och behandling. Vårdcentralen kan också hjälpa till med exempelvis rådgivning, recept och läkarintyg för färdtjänst.

– Specialistläkarna i allmänmedicin på våra vårdcentraler har stor erfarenhet av att utreda demenssjukdomar. Men inte minst Norrtälje kommuns demografi, med en stor andel äldre, gör att vi har behov av en särskild specialistmottagning inom området kognitiv svikt. Mitt mål är att vi ska kunna rekrytera ny personal så snart som möjligt, så att vi kan öppna kognitiva mottagningen igen, säger Greger Slättman.

Möjlighet att konsultera specialister

Det finns flera kognitiva mottagningar i Region Stockholm. Patientens läkare på vårdcentralen har möjlighet att konsultera specialister vid dessa mottagningar, och kan vid behov också remittera patienten vidare till någon av dessa mottagningar.

Om patienten eller närstående har frågor om hjälpmedel kan rehab öppenvård vid Norrtälje sjukhus kontaktas, liksom personal inom hemrehabilitering, om patienten är beviljad detta i kundvalet.

De patienter som berörs av stängningen kontaktas av mottagningen, som stänger den 1 juli.