Hoppa till innehåll
Två kvinnor i operationskläder i sjukhusmiljö.
​Verksamhetschef Catarina Pommer och enhetschef Lina Papunen konstaterar att Norrtälje sjukhus har lyckats korta väntetiderna till flera operationer efter pandemin.

Kortade väntetider till många operationer på Norrtälje sjukhus

2022-11-28

Under pandemin sköts mycket av den planerade vården upp. Norrtälje sjukhus har jobbat hårt under året för att komma i kapp. De allra flesta får nu sin operation eller behandling utförd inom tiden för vårdgarantin, och för vissa ingrepp är väntetiden mycket kort.

– Tack vare noggrann planering, effektivt utnyttjande av operationssalarna och välfungerande samarbete på sjukhuset så är vi nu tillbaka till samma läge som vi var under 2019, innan pandemin. Jag var inte säker på att vi skulle klara det så snabbt, men med målmedvetet, hårt arbete lyckades det, säger Lina Papunen, enhetschef för operationsavdelningen på Norrtälje sjukhus.

Just nu opereras det för högtryck på sjukhuset. Samtliga fyra operationssalar är i gång, och i snitt görs omkring 20 operationer varje dag – från enklare dagkirurgi till avancerade höft-, knä- och bukoperationer, som kan ta flera timmar att utföra.

Likadant såg det ut i våras, innan hög beläggning och ett besvärligt personalläge under sommaren tvingade sjukhuset att övergå till stabsläge och fokusera på den akuta vården.

– I dag uppfyller vi vårdgarantin i de allra flesta fall. Vissa kirurgiska ingrepp kan vi erbjuda tid för nästan direkt, medan det är lite längre väntetid till avancerade ortopediska operationer, säger verksamhetschef Catarina Pommer.

130 fler höft- och knäplastikoperationer

Hittills i år har Norrtälje sjukhus utfört 130 fler höft- och knäplastikoperationer, jämfört med hela 2021. Den som behöver en ny höft- eller knäled får i dag oftast tid inom fyra månader.

– Den något längre väntetiden beror bland annat på att ingreppen kräver inläggning på vårdavdelning efter operationen. Många som fick sin operation uppskjuten på grund av pandemin har nu ett försämrat hälsotillstånd, vilket också påverkar vårdtiden. Vi har ett begränsat antal vårdplatser och behöver just nu hålla platser stängda för att klara bemanningen. Dessutom påverkas vi av kommunens demografi. Vi har en hög andel äldre, vilket innebär ett större behov av till exempel höftprotesoperationer, säger Catarina Pommer.

Operationsavdelningens resurser används även när vårdplatserna är fyllda. Då prioriteras istället mindre operationer, som inte kräver vistelse på vårdavdelning.

– Vi vill hjälpa alla på bästa sätt och så snabbt som möjligt, men patientsäkerheten går alltid först och vi behöver också ha beredskap för den akuta vården. Halka på gator och trottoarer innebär till exempel med stor säkerhet att vi får operera hand- och fotleder, säger Lina Papunen.

Två kvinnor i sjukhuskläder.
Enhetschef Lina Papunen och verksamhetschef Catarina Pommer.

Rekryterat sjuksköterskor

Sjukhuset har den senaste tiden rekryterat flera nya sjuksköterskor, och Catarina Pommer hoppas att vårdplatsläget ska förbättras under nästa år.

– Det kommer i så fall att ytterligare kunna snabba upp vårt operationsflöde, vilket i sin tur kan innebära än kortare väntetider.

Att göra ett effektivt operationsprogram kan liknas med att lägga ett svårt pussel, som involverar stora delar av sjukhuset, från mottagning till vårdavdelning, operations- och uppvakningsavdelning och den efterföljande rehabiliteringen. Ett oväntat återbud kan ställa till stora problem.

– Självklart kan det uppstå situationer som innebär att man måste ställa in en planerad operation. Men jag vill uppmana den som fått en operationstid att verkligen försöka ta den. Förutom det kloka i att prioritera sin egen hälsa, bidrar man då också till att vi kan fortsätta att minska väntetiderna. Det är svårt för oss att hinna förbereda en ny patient för operation när vi får en avbokning med kort varsel, säger Lina Papunen.

– Jag vill passa på att tacka alla medarbetare på Norrtälje sjukhus som tillsammans gör att vi kan erbjuda Norrtäljeborna en god och säker vård, med korta väntetider, säger Tiohundras VD Peter Graf.

Vårdgaranti och väntetider

Vårdgarantin anger hur länge du som längst ska behöva vänta på att få den vård du behöver. Vårdgarantin i Region Stockholm innebär bland annat att du ska få behandling, till exempel operation, senast 90 dagar efter att läkare eller annan vårdpersonal beslutat om behandling.

I oktober 2022 fick 85 procent av patienterna på Norrtälje sjukhus sin behandling utförd inom tiden för vårdgarantin.

Ungefärliga väntetider på Norrtälje sjukhus i november 2022:

  • Kirurgi, urologi och gynekologi – kortare än 3 månader
  • Ortopedi (knä- och höftplastik) – ca 4-5 månader
  • Övrig ortopedi – ca 3-4 månader