Hoppa till innehåll
Snötäckta bänkar invid å, i bakgrunden äldre trähus.

Lägesrapport från Tiohundra inför trettonhelgen

2023-01-05

Läget är fortsatt ansträngt i sjukvården. Norrtälje sjukhus är i stabsläge sedan den 19 december. Orsaken är den stora spridningen av infektionssjukdomar i kombination med sjukfrånvaro bland personalen.

Efter en relativt lugn nyårshelg har det under veckan åter varit högt tryck på Norrtälje sjukhus, med hög beläggning på samtliga vårdavdelningar, inklusive intensivvården.

Antalet patienter i sjukhusets covidflöde har dock minskat under veckan och inför helgen är sjukhusets platsläge nu något förbättrat. Sjukhuset planerar att vara kvar i stabsläge under trettonhelgen, och gör en ny bedömning av läget måndagen den 9 januari.

– Vi vet av erfarenhet att just trettonhelgen ofta innebär hög belastning på sjukvården. Den som behöver söka vård ska förstås göra det, men börja med att kontakta 1177 för rådgivning. Är det livshotande, ring alltid 112. Jag vill också påminna om att det kan vara halt på gator och trottoarer, så ta det extra försiktigt på promenaden, säger Sune Forsberg, tillförordnad chefläkare på Norrtälje sjukhus.

Torsdagen den 5 januari vårdas 11 patienter i sjukhusets covidflöde. Dessutom vårdas två patienter med RS-virus och tre med influensa, varav en behöver intensivvård. På intensivvårdsavdelningen är läget alltjämt ansträngt.

Viktigt att tänka på

  • Om du inte är i behov av akut vård, ber vi dig att på vardagar vända dig till din vårdcentral.
  • Är du sjuk, ring i första hand 1177 för rådgivning.
  • Är du svårt sjuk? Ring 112.
  • Gör vad du kan för att minska smittspridningen. Ta de vaccin som rekommenderas.
  • Särskilda besöksrestriktioner gäller på sjukhusets vårdavdelningar. Kontakta alltid avdelningen i förväg för att få veta vad som gäller just nu.

Läget i Tiohundras övriga verksamheter

Flera verksamheter rapporterar ett ansträngt läge med fortsatt hög sjukfrånvaro bland personalen. Det gäller till exempel hemtjänsten. Tiohundras äldreboenden har viss smittspridning, och påminner om att besökare först bör kontakta boendet på telefon.

– Det har varit några riktigt tuffa veckor för alla Tiohundras verksamheter. Jag vill passa på att tacka alla medarbetare och chefer som jobbat och jobbar hårt för att vården och omsorgen ska fungera på allra bästa sätt, även när läget är besvärligt, säger Tiohundras VD Peter Graf.

Fontän i förgrunden, i bakgrunden entré till ljus tegelbyggnad, Norrtälje sjukhus.

Så söker du vård

1177, vårdcentralen, närakuten eller akuten? Här finns information om var du kan vända dig för att få hjälp.

Ett vinterklätt par  håller om varandra och ser ut över vatten.

Coronaviruset, covid-19

Covid-19 orsakas av ett virus och ger symtom som kan påminna om förkylning. Stanna hemma tills du känner dig frisk.