Hoppa till innehåll
Tre medarbetare i sjukvårdskläder framför röntgenapparat.
Radiolog Bojan Dobriserevic, röntgensjuksköterska Tayla Christie och enhetschef Maria Mellqvist är stolta över sin nya utrustning.

Lägre strålningsdos och bättre bildkvalitet på röntgen

2022-06-17

Nu inviger röntgenmottagningen på Norrtälje sjukhus sin toppmoderna maskin "multilabb" som förutom att leverera röntgenbilder av högsta kvalitet även filmar med röntgenstrålning och används vid olika undersökningar, till exempel när en njure behöver avlastas med en kateter.

Man i sjukvårdskläder vid röntgenapparat.
Radiolog Bojan berättar om mottagningens nya röntgenutrustningen.

Lägre strålningsdos

Förhållandet mellan bildkvalitet och strålning är viktigt, menar radiolog Bojan Dobriserevic, som jobbat på röntgenmottagningen i cirka 15 år.

– Vi vill ha låga strålningsdoser till patienterna men samtidigt en hög bildkvalitet. Med ny teknik är kombinationen möjlig.

Mottagningen är först i Sverige med att ha en bilddetektor av detta slag installerad i apparaturen. 

– Det känns bra, både för patienternas skull och för oss som jobbar, att vi ligger i framkant och kan erbjuda det senaste, säger Bojan Dobriserevic. Den största fördelen med nya multilabbet, som han ser det, är just att röntgen nu kan använda lägre strålningsdos och ändå uppnå högre bildkvalitet än tidigare.

Kvinna i sjukvårdskläder vid röntgenapparat, ler och håller i champagneglas.
Vanligtvis är det kontrastvätska och inte bubbel i glaset när undersökning ska göras. Men är det invigning så är det.

Underlättar för patienter och medarbetare

Enhetschef Maria Mellqvist och Bojan Dobriserevic spår båda att kapaciteten kommer kunna öka med den nya apparaturen på plats. 

Nya multifunktionella genomlysningslabbet kommer att vara till gagn både för patienter och medarbetare eftersom funktionen möjliggör både vanliga skelettbilder och genomlysning. Det effektiviserar mottagningens kapacitet, med förhoppningen att minska väntetiderna för patienterna. 

– Vi kan också koppla bort bordet från apparaten och använda ytan till ultraljudsrum om det behovet skulle finnas, säger Bojan Dobriserevic.

Röntgensjuksköterska Tayla Christie har testat nykomlingen och tycker, förutom att den känns fräsch och modern, att den också har ett bättre och bredare bord som går att sänka mer för de patienter som tidigare hade svårigheter att ta sig upp på bordet.

Vårt arbete underlättas, till gagn för patienterna, när tekinken ger oss ökade möjligheter!

Mer om röntgenmottagningen