Hoppa till innehåll
Fontän i förgrunden, i bakgrunden entré till ljus tegelbyggnad, Norrtälje sjukhus.

Norrtälje sjukhus övergår till stabsläge

2022-07-19

Hög beläggning i kombination med ett ökat antal patienter med covid-19 och ett ansträngt personalläge gör att Norrtälje sjukhus övergår till stabsläge tisdagen den 19 juli.

– Vi har haft ett ansträngt läge på sjukhuset de senaste veckorna, med hög beläggning på våra vårdavdelningar och många sökande på akuten, i kombination med att fler medarbetare än vanligt varit hemma sjuka. Dessutom ser vi att antalet patienter med covid-19 har ökat, jämfört med tidigare i år. Allt detta sammanfaller under sommarperioden, som alltid innebär högt tryck på vården i Norrtälje kommun, säger Sune Forsberg, tillförordnad chefläkare.

Operationer som kan vänta skjuts upp

Sjukhuset övergår därför till stabsläge från och med tisdagen den 19 juli, för att kunna planera och fördela resurserna på bästa sätt.

Operationer som kan vänta skjuts upp, liksom icke akut mottagningsverksamhet, för att frigöra personal till den akuta vården. Några av sjukhusets medarbetare har också valt att tillfälligt avbryta sin semester för att ta extrapass.

– Vi har lojala och flexibla medarbetare som alltid gör sitt yttersta och ställer upp när läget är tufft. Därför har vi ännu inte behövt beordra någon att avbryta sin välbehövliga semester, säger Sune Forsberg.

Ring 1177 för rådgivning

På tisdagen vårdades tio patienter i sjukhusets covidflöde.

– Jag vill passa på att påminna om vikten av att vaccinera sig, och att vara uppmärksam på symtom som kan tyda på att man fått covid-19. Stanna hemma om du känner dig sjuk. Den som behöver vård bör börja med att kontakta 1177 för rådgivning. Om det är livshotande ska man alltid ringa 112, säger Sune Forsberg.

Antalet patienter med covid-19 som vårdas på sjukhus i Region Stockholm har ökat, jämfört med förra veckan.

Region Stockholms lägesrapport om covid-19 tisdagen den 19 juli

Fasad på tegelbyggnad med skylt där det står Norrtälje sjukhus och blommor i förgrunden.

Så söker du vård i sommar

Sommartid är det extra högt tryck på vården i Norrtälje kommun. Sök vård när du behöver det, men välj rätt kontaktväg.

Ett vinterklätt par  håller om varandra och ser ut över vatten.

Coronaviruset, covid-19

Covid-19 orsakas av ett virus och ger symtom som kan påminna om förkylning. Stanna hemma tills du känner dig frisk.