Hoppa till innehåll
Tre kvinnor i sjukhuskläder och en man i vanliga kläder i sjukhusmiljö.
Enhetscheferna Katarina Sjöstrand och Kristina Jäderqvist tillsammans med Robert Magnusson från Locum och endoskopist Saga Melin.

Ökad kapacitet när endoskopimottagningen byggs ut

2022-12-06

Om drygt ett år väntas endoskopimottagningen på Norrtälje sjukhus kunna ta emot sina patienter i nya, rymligare lokaler. Utbyggnaden kommer att innebära förbättringar för såväl patienter som personal.

Trycket på endoskopimottagningen har ökat sedan Norrtälje sjukhus byggdes på 90-talet och förutsättningarna att bedriva en modern, trygg och säker vård har ändrats.

– När vi utför fler undersökningar behöver vi större ytor. Ny modern utrustning kräver också anpassade lokaler, likväl som vi behöver bättre utrymme för personalen, säger enhetschef Katarina Sjöstrand.

Fler undersökningar

Mottagningens kapacitet kommer att öka i och med utbyggnaden. Antalet undersökningar blir fler, till exempel kommer vissa undersökningar som idag sker på operation att kunna utföras i endoskopins nya lokaler.

Mottagningen kommer även kunna genomföra kolorektal screeningar som idag utförs i Stockholm, berättar endoskopist Saga Melin.
– Jag är stolt att dessa screeningar, som syftar till att upptäcka eventuell förekomst av tjock- och ändtarmscancer, nu kommer kunna genomföras i Norrtälje. Det blir ett lyft för patienten att slippa färdas längre sträckor eftersom undersökningarna också kräver förberedelser för patienten.

Trygghet för patienten

Inte bara kommer fler undersökningar att kunna göras när ytan växer. Avgränsningen mellan personal- och patientutrymmen blir tydligare när administrations- och personalytorna skiljs från den kliniska verksamheten. En tydligt avdelad yta kommer också att byggas för patienternas väntrum. Som det är nu rymmer mottagningen inga rum för enskilda samtal.
– Ibland behöver vi ta information enskilt med patienten. Det kommer att bli tryggare och bättre med rum avsedda för enskilda samtal, säger endoskopist Saga Melin.

Sammantaget tror hon att förutsättningarna att bedriva en trygg och säker vård kommer att förbättras med de nya lokalerna. Hon och kollegorna ser också fram emot en förbättrad arbetsmiljö.

Två kvinnor i sjukhuskläder i sjukhusmiljö.
Kollegorna på endoskopimottagnigen Sara Lundkvist och Saga Melin ser fram emot de nya lokalerna.

– Vi är förväntansfulla och ser fördelarna. Till exempel kommer vi få bättre utrymmen för administration, kunskapsinhämtning och utbildningar.

Arbetsmiljön blir också bättre när patientflödet underlättas i och med om- och utbyggnaden, säger Sara Lundkvist, en av medarbetarna på mottagningen.

Håller vården igång även under byggtiden

Samarbetet med sjukhusets övriga mottagningar gör att endoskopimottagningen inte behöver stänga under byggets gång.
– Vi satsar på att hålla verksamheten igång, om än i något mindre omfattning. Under byggtiden kommer vi att samsas med bland annat kirurgi- och gynekologimottagningen på sjukhuset, säger Katarina Sjöstrand.
Robert Magnusson, projektledare på Locum, som ansvarar för ombyggnaden, är tacksam över att det går att samsas i sjukhusets lokaler under byggtiden.

Fakta om nya endoskopimottagningen

Dagens lokal integreras med en angränsande förrådsyta och den nya lokalen på 345 kvadratmeter blir nästan dubbelt så stor som idag. Ombyggnationen påbörjas i april 2023. Hösten 2023 beräknas verksamheten kunna flytta in i de nya, större lokalerna. Källa: Locum

Mer om utbyggnaden på Locum.se

Höstsol på tegelbyggnader, grönska i förgrunden

Akutsjukhuset i Roslagen

Region Stockholms nordligaste akutsjukhus har närakut, akutmottagning, intensivvård, röntgen och specialistmottagningar.

Fontän i förgrunden, i bakgrunden entré till ljus tegelbyggnad, Norrtälje sjukhus.

Så söker du vård

1177, vårdcentralen, närakuten eller akuten? Här finns information om var du kan vända dig för att få hjälp.